Ömer BİLGE / LEFKOŞA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2007 00:00
Kıbrıs Rum yönetiminin en büyük siyasi partisi AKEL, KKTC’de iktidardaki Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ile bir anlaşma yaptıklarını ve anlaşmanın adanın askersizleştirilmesi ile 1974 sonrası adaya yerleşen ve vatandaş olan Türkiyelilerin uzaklaştırılmasını öngördüğünü açıkladı.
RUM kesiminde bir süredir AKEL ile KKTC’de iktidar partisi CTP arasında, geçmiş yıllarda Kıbrıs sorununun çözüm parametreleri konusunda gizli bir memorandum imzalandığı yönünde iddialar tartışılıyordu. KKTC Başbakanı ve CTP lideri Ferdi Sabit Soyer’in bir süre önce ’CTP ile AKEL’in federal bir çözüm konusunda anlaştıklarını’ söylemesi Rum kesimindeki tartışmaları alevlendirdi. Şubat ayındaki başkanlık seçimlerinin favori isimlerinden AKEL lideri Dimitris Hristofyas’a yönelik, ’anlaşmanın içeriğini açıkla’ baskısı oluştu.
CTP İLE HEP TEMASTAYIZ
Komünist AKEL Partisi’nin basın sözcüsü Andros Kipriyanu dün baskılara dayanamadıklarını belirterek yaptıkları anlaşmanın içeriğini Rum radyosuna açıkladı.
Partisinin ezelden beridir CTP ile temas içerisinde olduğunu belirterek sözlerine başlayan AKEL sözcüsü, bazılarının AKEL ile CTP arasındaki anlaşmayı açıklamaya kışkırttığını ifade etti. Kipriyanu anlaşmanın, iki toplumlu, iki kesimli federasyonu, askersizleştirmeyi, göçmenlerin istemeleri halinde evlerine dönme haklarının tesis edilmesini, ’yerleşik’ diye nitelediği Türkiye kökenlilerin Ada’dan uzaklaştırılmasını ve siyasi eşitliği öngördüğünü söyledi. Ancak AKEL sözcüsü, anlaşmanın zamanı ve yazılı olup olmadığı konusunda sessiz kaldı.
Kıbrıslı Rumlar, askersizleştirme derken ’Türk askerinin adadan çıkmasını’, yerleşik ifadesini kullanırken, 1974’ten sonra adaya gelerek yerleşen ve vatandaş olan Türkiyelileri ve göçmen derken de 1974 Kıbrıs Barış Harekatı öncesinde KKTC topraklarında yaşayan Rumları kast ediyor.
Tartışılan anlaşmanın maddeleri
İki toplumlu, iki kesimli federasyonun kurulması.
Adanın askersizleştirilmesi.
Göçmenlerin, istemeleri durumunda evlerine dönme haklarının tesis edilmesi.
Kıbrıs Rum tarafının "yerleşik" diye nitelediği Türkiye’den KKTC’ye yerleşen kişilerin Ada’dan uzaklaştırılması.
İki kesim arasında siyasal eşitliğin tesis edilmesi.