Türkiye'den İsrail'e Suriye mesajı

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeden İsraile Suriye mesajı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2007 12:00

İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz, Türkiye’nin İsrail’e “Suriye’yi İran’ın bir kolu olarak görmeyin” mesajı verdiğini yazdı.

İsrail’in saygın gazetelerinden Haaretz’in muhabiri Zvi Bar’el, Suriye ile İsrail arasında barış görüşmelerini başlatmak için çalışmalarda bulunan Türk yetkililerle görüştüğünü duyurdu. Gazete, İsrail ile Suriye arasındaki tansiyon sürerken, Türk yetkililerin “Suriye ile barış Filistinlilerle anlaşmaktan daha kolay” dediğini kaydetti.

Habere göre, Suriyeli ve İsrailli yetkililerin son dönemde yaptıkları açıklamalarda ılımlı mesajlar verdiğini ve bunun kendilerini cesaretlendirdiğini belirten Türk yetkililer, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın müzakerelere başlanabileceğini söylediğini bunu da olumlu gördüklerini ifade etti.

“SURİYE VE İRAN BAZI KONULARDA FARKLI DÜŞÜNÜYOR”

Suriye Dışişleri Bakanı Faruk El Şara’nın, Golan için savaşmayacaklarını söylediği kaydeden Türk yetkililer, Esat rejimini İran kontrolünde görmenin doğru olmadığını söyledi. Haberde isimleri açıklanmayan Türk yetkililer, Suriye ve İran’ın, “Filistin’in geleceği, Lübnan, İsrail’le barış görüşmeleri” gibi konularda farkı düşündüklerine dikkat çekti.

İsrail ile Suriye arasında barış görüşmelerine başlama şansının, Filistin’le kalıcı bir anlaşma sağlama şansından daha yüksek olduğunu vurgulayan Türk yetkililer, Filistin sorununun üç kısımdan oluştuğuna inandıklarını belirtti.

Haaretz gazetesine göre Türk Dışişleri, İsrail ve Filistin’in sınır sorunlarını “çok uluslu bir sorun”, Filistinli mülteciler ve onların dönüş hakkını “Arapların ulusal sorunu” ve kutsal mekanlar konusunu da “din çatışması” olarak görüyor.

“SURİYE İLE ANLAŞMAK FİLİSTİN SORUNUNU ÇÖZMEKTEN DAHA KOLAY”

Suriye ile İsrail arasındaki sorunun Golan Tepeleri olduğuna dikkat çeken yetkililerin, bu nedenle bu sorunu çözmenin daha kolay olduğuna inandığı vurgulanıyor.

Haaretz gazetesi Türkiye’nin, Amerika’nın Suriye, İran ve Gazze’deki Hamas yönetimine karşı çevreleme-yalıtma politikasına da karşı çıktığını ve böyle bir politikanın söz konusu “üç ülkeyi” bir araya getireceği uyarısında bulunduğunu yazdı.

Türk yetkililerin Hamas’la el-Fetih arasındaki sorunu şu anda çözmenin mümkün olmadığına inandığı da kaydedilen haberde, Türkiye’nin, Filistin Lideri Mahmut Abbas’ın, Hamas’ın desteğini almadan İsrail’le geçerli bir anlaşma yapmasının mümkün olmadığına inandığını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!