Türkiye'den Ermenistan'a yanıt: Yanlış ve talihsiz bir adım

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeden Ermenistana yanıt: Yanlış ve talihsiz bir adım
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2015 01:30

ERMENİSTAN, Türkiye ile diplomatik ilişkilerin normalleşmesine yönelik 10 Ekim 2009’da dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Ermeni mevkidaşı Eduard Nalbandyan’ın imzaladığı protokolü çekti. Hürriyet’e konuşan Türk Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin ilk değerlendirmeleri “Yanlış ve talihsiz bir adım. Bunlar samimiyetten uzak yaklaşımlar” oldu.

Haberin Devamı

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Parlamento Başkanı Galust Sahakyan’a gönderdiği mektupta, “Protokol imzalanmasından bu yana altı yıl geçti. Bu süre içinde Ermenistan protokolün uygulanması için tutarlı pozisyonunu korudu. Ancak, Türkiye hükümetinin protokolün ruhuna aykırı önkoşullar ileri süren yaklaşımı devam ediyor” suçlamasında bulundu.

TÜRKİYE'DEN İLK TEPKİ
Protokolleri Ermenistan tarafının parlamentoda geri çekmesine Ankara’nın ilk tepkisi “yanlış ve talihsiz bir adım” oldu. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Ermenistan’ın protokolleri parlamentodan çekmesinin medyada yer alması üzerine yaptıkları ilk değerlendirmede şunları söyledi:

“Protokoller Ermenistan’da parlamentoda bekletiliyor, ancak hiçbir adım atılmıyordu. Bu karar Ermenistan makamlarının kendi iç değerlendirmeleridir. Ancak doğru bulmuyoruz. Yanlış ve talihsiz bir adım. Bunlar samimiyetten uzak yaklaşımlar.”

Haberin Devamı

RUSYA: ERİVAN KARŞI ADIM BEKLİYOR (Siyamend KAÇMAZ/MOSKOVA-DHA)
Rusya Federasyon Konseyi Uluslararası Komitesi Başkan Yardımcısı Vladimir Cabarov, Ermenistan'ın verdiği kararın iki ülkenin ilişkilerinin kötüye gideceği anlamına gelmediğini, Erivan'ın görüşme süreci çerçevesinde Ankara'dan karşı bir adım beklediğini söyledi.

Cabarov, Rus haber ajansı Ria Novosti'ye yaptığı açıklamada, "Bu ilişkilerin kötüye gideceğini göstermiyor, iki ülke arasındaki ilişkilerin kötüleşeceğine dair hiçbir sinyal yok. Ermenistan Cumhurbaşkanı Türkiye'yi bir adım atmaya davet ediyor" ifadelerini kullandı.

Cabarov, Ermenistan'ın Türkiye'nin görüşme sürecinde daha aktif rol almasını ve iki ülke arasındaki diyaloğun devam etmesini istediğini belirterek, "Buluşmak ve ileride ne yapılması gerektiğini konuşmak gerek" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!