Güncelleme Tarihi:
ALMAN parlamenterler terör örgütü IŞİD’e karşı savaş çerçevesinde Adana’daki İncirlik Üssü’nde konuşlanan askerlerini ziyaret etmek istiyor. Ancak Türkiye, ‘Ermeni soykırım’ tasarısını onaylayan Alman Parlamentosu’nun milletvekillerine ziyaret izni vermiyor. Alman Spiegel dergisinin haberine göre krizin çözümü için Türkiye, Alman hükümetinden Federal Meclis’in Ermeni tasarısına mesafe koymasını ve soykırım tasarısının hukuki bağlayıcılığı olmadığını açıklamasını istiyor. Spiegel’in haberine göre üst düzey bir Türk diplomat, “Biz parlamentonun aldığı tasarıyla yaşayabiliriz. Ama (Alman hükümeti) hükümet, soykırım kararının hukuksal bir yaptırımı olmadığını açıklamalı” dedi.
YOĞUN TRAFİK
Alman hükümeti yaz tatilinin ardından Türkiye ile ilişkileri yeniden düzeltmeyi amaçlıyor. Merkel hükümeti en başta iki ülke arasında gerilime yol açan İncirlik krizini çözüme kavuşturmak istiyor. Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, arka arkaya iki müsteşarını Türkiye’ye gönderdi. Eylül ayında da Steinmeier, Türkiye’yi ziyaret etmeyi planlıyor. Alman bakanın bu ziyarette Türkiye’nin istediği ifadeleri kullanabileceği belirtiliyor. İncirlik krizinin çözümünde bir formül bulunabilir. Hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin savunma politikaları uzmanı Rainer Arnold, geçen hafta Tornado uçakları çekme hazırlığı içinde olduklarını açıklamıştı. SPD Meclis Grup Başkanı Thomas Opperman, Türkiye’ye askeri ziyaret için ekim ayına kadar süre verdi.
MERKEL GELSİN
Ayrıca Türkiye, Dışişleri Bakanı Steinmeier’den daha çok Almanya Başbakanı Merkel’in gelmesini istiyor. Başbakan Binali Yıldırım bu arzusunu geçen hafta Türkiye’ye gelen Merkel’e yakın isimlerden Avrupa Parlamentosu milletvekili Elmar Brok’a ifade etti. Elmar Brok da, Merkel’in askerleri ziyaret izni çıktıktan sonra Türkiye’ye gelebileceğini söyledi. Merkel, haftaya Çin’de yapılacak G-20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bizzat görüşerek, bu sorunu çözüme kavuşturmak istiyor. Elmar Brok, “İncirlik krizinin yakında çözüme kavuşacağına inanıyorum” dedi.
ALMAN VEKİLLERE İZİN VERİLMEMİŞTİ
Almanya, terör örgütü IŞİD ile mücadele çerçevesinde ilk olarak ocak ayının başında dört Tornado tipi uçağı ve bir yakıt ikmali uçağını İncirlik’te konuşlandırmıştı. Almanya, IŞİD’e karşı yürütülen operasyonda keşif amaçlı yer alıp istihbarat paylaşımı yapıyor. Ancak 2 Haziran’da Alman Federal Parlamentosu’nun 1915 olaylarını ‘Ermeni soykırımı’ olarak tanımasının ardından Türkiye, üssü ziyaret etmek isteyen Alman vekillere izin vermemişti. Yasağın sürmesi halinde Almanya’nın askeri varlığını Ürdün ya da Kıbrıs Rum Kesimi’ne çekebileceği konuşulmaya başlanmıştı.