A.A.
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2008 10:13
Türkiye tarafından 15 bin Afgan aileye ve 9 bin çocuğa eğitim, giyecek ve kırtasiye yardımı yapıldığı, 750 bin Afganistan vatandaşına ise doğrudan sağlık hizmeti verildiği bildirildi.
Türkiye tarafından “İnsani Yardım Faaliyetleri” kapsamında yaklaşık 300 Afganlı öğrenciye Türkiye'de yüksek öğrenim için burs verildi ve insani yardım kapsamında yaklaşık 15 bin aileye ve 9 bin çocuğa eğitim, giyecek ve kırtasiye yardımı yapıldı.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından askeri eğitim ve işbirliği kapsamında yaklaşık 1600 Afgan personele Afganistan'da, 500'den fazla personele ise Türkiye'de eğitim verildi.
TSK tarafından Afganistan Silahlı Kuvvetlerine 1993-2007 yılları arasında TSK envanterinden silah, mühimmat ve muhtelif malzeme de hibe edildi. Ayrıca üç adet 155 milimetrelik çekili obüs bataryası kurulması projesi kapsamında araç, silah, mühimmat ve muhtelif malzeme verildi.
Afganistan Askeri Lisesinin modern bir eğitim kurumu haline getirilmesi projesi kapsamında ise araç, giyim-kuşam ve çeşitli malzeme yardımında bulunuldu. 2006 yılından beri Afgan personele de Türkiye'de ücretsiz tedavi imkanı sunulmaya başlandı.
TİKA'NIN İNSANİ YARDIMLARI
Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığının (TİKA) Afganistan Koordinatörlüğünden edinilen bilgiye göre, Afganistan genelinde 35 yeni okul inşaatı, 7 okul tadilatı ve 42 okulun tefrişatı yapıldı. 38 bin öğrenciye doğrudan ulaşan eğitim ve proje faaliyeti hayata geçirildi.
Sağlık projeleri kapsamında ise 1 hastane, 5 klinik inşaatı, 2 hastane tadilatı ve 7 hastane, 3 klinik ve 1 ebe eğitim merkezinin işletilmesi yoluyla yaklaşık 750 bin Afgan vatandaşına doğrudan sağlık hizmeti verildi.
AFGAN HALKININ YAŞAM SAVAŞI
Bu arada Afgan hükümetinin çoğu çocuk ve kadın olan dilencilerden bazılarının şiddete maruz kaldığı ve bu durumun, Afganistan'ın itibarını zedelediği gerekçesiyle sokakta dilenenlerin, bakım evlerine ve yetimhanelere yerleştirilmesi yönünde bir çalışma başlattığı öğrenildi.
Bu çalışma kapsamında kent merkezinde devriye gezen polisler, kadın ve çocukların dilenmesine izin vermiyor. Kentte, camilerin önünde çok sayıda dilenciye rastlanıyor.
Genellikle kadın, çocuk, engelli ve yaşlıların, başta Kabil ve diğer büyük şehirler olmak üzere hayata tutunmak için başvurduğu dilenciliğin, işsizlik oranının yükseldiği, gıda sıkıntısının yaşanmaya başladığı kış aylarında arttığı belirtiliyor. Dilenenlerin büyük bölümünü mülteci kamplarında yaşayan kadın, çocuk ve yaşlılar oluşturuyor.
Afganistan'da faaliyet gösteren yardım kuruluşlarına göre, nüfusun hemen hemen yarısı günde 2 dolarla yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Kamplarda ve yerleşim alanlarında yaşanan su sıkıntısı ise kuyular ve tulumbalar yardımıyla aşılmaya çalışılıyor.
KABİL'İN FARKLI İKİ YÜZÜ
Kabil'in büyük bölümünde insanlar kirlilik, açlık, susuzluk ve elektrik kesintileri ile mücadele ederken, bazı semtlerde ise son yıllarda yeni yaptırılan otel, apartman ve düğün salonları, başkentin iki farklı yüzünü ortaya koyuyor. Kent merkezinde yer alan minyatür “Eyfel Kulesi” ise kenti ziyaret edenlerin ilgi odağı oluyor.
Kurban Bayramı nedeniyle semt pazarları ve ikinci el eşya satan pazarlardan alışveriş yapan Afgan halkı, ucuz olduğu gerekçesiyle yol kenarlarında açıkta sağlıksız koşullarda satılan sebze, meyve ve etleri satın alıyor.
Öte yandan Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Afganistan'da görevlendirilen 1'i emniyet amiri rütbesinde 6 Özel Harekat Polisi Kabil'de Türk Büyükelçiliği bünyesinde görev yapıyor. Özel silahlarla donatılmış polisler, Türkiye'nin Kabil Büyükelçisinin katıldığı etkinliklerde koruma görevi yapıyor, güvenliği sağlıyor. Afgan vatandaşları ise Türk polisine sıcak ilgi gösteriyor.