Güncelleme Tarihi:
Çavuşoğlu, Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki'yle düzenlediği ortak basın toplantısında, Türk güvenlik güçlerince yakalanan 16 Endonezyalı'nın gözaltında tutulduğunu belirtti.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, geçen haftadan beri kayıp olan ve Suriye'ye geçerek IŞİD'e katılmak istedikleri tahmin edilen diğer 16 Endonezyalı ile ilgili ise henüz bilgi sahibi olunmadığını ifade etti. Çavuşoğlu, "Şu anda elimizde bilgi yok. Bu konuda Endonezya ile bilgi paylaşımı yapıyoruz" dedi. Kayıp 16 kişinin bir tur şirketi aracılığıyla Türkiye'ye geldiği bildirilmişti.
YAKALANAN İLK GRUP GERİ GÖNDERİLECEK
11 çocuk, dört kadın ve bir erkekten oluştuğu bildirilen 16 Endonezyalı'nın yakalanmalarının ardından Gaziantep'teki geri gönderme merkezine götürüldüğü açıklanmıştı.
AFP'nin haberine göre, Endonezya Güvenlik Bakanı Tedjo Edhy Purdijatno bu kişilerle ilgili, "Halen araştırıyoruz. Ancak şurası açık ki, şeriat kanunlarıyla daha iyi bir hayat yaşayacaklarını düşünerek, IŞİD'e katılmak istemişler" açıklamasında bulundu.
Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi ise bu konuda Türkiye'ye bir ekip gönderdiklerini belirtti.
'KANADA İSTİHBARATI' İDDİASI
Bakan Çavuşoğlu, üç İngiliz kızın Suriye'ye geçişine yardım eden kişinin Kanada istihbaratı için çalıştığı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, yabancı savaşçılar olgusunun şu anda sadece Suriye ve Irak'taki kaos ve sivil savaş ortamıyla bağlantılı olmadığını söyledi. "Bugün nerede bir savaşçı varsa orada yabancı örneğini görüyoruz, ama özellikle Suriye ve Irak'taki yabancı savaşçıların oraya geçişi bakımından Türkiye transit ülke durumundadır" diye konuşan Çavuşoğlu, Türkiye'den tedbir alınmasının beklendiğini ve bunun da doğal olduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, şunları söyledi:
"Biz de tedbirlerimizi artırıyoruz sürekli ve buralarda tarama merkezleri de kuruyoruz ve sonuçlar da elde ettik. Fakat bu sorunu ancak işbirliğiyle azaltabilir ya da durdurabiliriz. Son zamanlarda bu konudaki işbirliğimiz gerçekten güçleniyor. Fakat özellikle bilgi, istihbarat paylaşımında hala ciddi bir eksiklik var. Bunları da gidermek gerekiyor.
Başka bir sorun ise bu yabancı savaşçıların özellikle Avrupa Birliği ülkeleri tarafından o ülkeden ayrılmadan durdurulamaması. Bunun için ortaya konan gerekçeler, bizim için doğrusu geçerli değil. Biz demokratik ülkeyiz, insanların özgürce seyahat etmesini engelleyemeyiz. Bununla ilgili başka sorular da ortaya çıkıyor. Acaba kasıt mı var. Bu karmaşık bir durum ve sınırdan bunlara yardım eden insanlar var. Burada daha önce yardım eden başka insanlar da yakalandılar Türkiye'de. Örneğin 17 yaşındaki bir Kore vatandaşı, Suriye aracıyla geçişi sağlanıyor. Aracılar sayesinde bu çocuk Suriye'ye gidiyor. Burada iki yönlü istihbaratta çalışan insanlar da var. En son üç İngiliz'in Suriye'ye geçişine yardım eden kişi Suriye vatandaşı, ama koalisyon içindeki bir ülkenin istihbaratında çalışıyor. Bu kadar karmaşık bir durum var. Sürekli Türkiye'yi eleştiriyorlar. Biz buna isyan ediyoruz. Türkiye üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor. 12 bin 519 kişiye Türkiye'ye giriş yasağı koyduk. Yakalayıp da sınır dışı ettiğimiz kişi sayısı bin 154'e çıktı."