Türkiye ziyareti tehlikede

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ziyareti tehlikede
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2006 11:26

Papa 16. Benedikt’in Almanya ziyaretinde İslam ile şiddet arasında bağlantı kuran açıklamalarına sert tepki gösteren Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’nun açıklamaları, tüm dünyada yankı buldu. New York Times gazetesi, Papa’nın Türkiye ziyaretinin tehlikeye girebileceğini yazdı. Washington Times, gerginliğin arttığını belirtirken, BBC ise, “Müslümanlar’ın öfkesi büyüyor” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

NYT: TÜRKİYE ZİYARETİ TEHLİKEYE GİREBİLİR

Müslümanların Papa’nın açıklamalarını kınadıklarını belirten New York Times, en sert beyanlardan birinin Türkiye’den geldiğini belirterek, Benedikt’in kasım ayındaki ziyaret  planının tehlikeye girmesi olasılığına dikkat çekti. Gazete, “Sayın Bardakoğlu’nun eleştirileri özellikle sert idi ve Benedikt, Türkiye ziyaretini iptal etmeye mecbur kalırsa sıkıntı yaratması olasılığı da var” ifadesini kullandı.

LE FIGARO: TÜRKİYE’DE AB ÜYELİĞİNE KARŞI ÇIKTIĞI UNUTULMADI

Fransız gazetesi Le Figaro ise, Papa’nın açıklamalarının Müslümanları “şoke” ettiğini kaydetti. Şimdiye kadar Vatikan’ın “medeniyetlerin çatışması”ndan söz etmeyi reddetmesine karşın “16. Benedikt’in İslam ile tartışmaya girdiğine” dikkat çekti. “Bavyera’nın dönüşünde Papa, diplomatlarına İslam ile diyaloğu konusunda bir yıkıntı bıraktı” yorumunu yapan gazete, Bardakoğlu’nun tepkisine işaret ederken, “Türkiye’de hiç kimse, Kardinal Ratzinger her zaman bu ülkenin AB üyeliğine karşı çıktığını unutmuş değildir” diye yazdı.

Haberin Devamı

WASHINGTON TIMES: KASIM ZİYARETİ ÖNCESİ GERGİNLİK ARTIRILDI

Wastington Times, “Bardakoğlu’nun Papa’dan sözlerini geri almasını istediğini belirtti. Gazete, Bardakoğlu’nun tepki olarak Hıristiyanlığa yönelik bir dizi karşı suçlamalarda bulunarak, “Papa’nın kasım ayındaki Türkiye ziyareti öncesi gerginliği arttırdığını” öne sürdü.

LE MONDE: BÜYÜK TEPKİ YARATTI

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde, Papa’nın açıklamalarının büyük tepki yarattığını belirtti. Gazete, Papa’nın kasım ayında ziyaret etmeyi planlandığı Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu’nun, Papa’nın sözlerini “nefret verici ve düşmanca” olarak nitelendiğine işaret etti.

BBC: MÜSLÜMANLARIN ÖFKESİ BÜYÜYOR

İngiliz yayın kurumu BBC ise, Papa 16. Benedikt’in tepki gören sözlerinin ardından Vatikan tarafından yapılan açıklamanın Müslüman liderlerin eleştirilerini yatıştırmaya yetmediğini belirterek, “Müslümanlar’ın öfkesi büyüyor” ifadesini kullandı. BBC, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’nun “Papa özür dilesin” yolundaki beyanına da dikkat çekti.

İTALYAN BASINI: PAPA'YA TEHDİT

Başlıklarda, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Bardakoğlu da dahil olmak üzere Müslüman yetkililerin Papa'nın özür dilemesi gerektiği yönündeki beyanatları ön plana çıkarıldı. Sağ kesimde yer alan gazetelerin ise 16. Benediktus'un sözlerine ilişkin Müslümanlar'dan gelen eleştirileri, "Papa'ya tehdit" biçiminde sunmaları da dikkati çekti.
Gazeteler, İslam dünyasındaki tepkiler sonrasında, dün akşam Vatikan Basın Bürosu tarafından yapılan açıklamada, Papa'nın diyalogdan yana olduğunun ve Müslümanları incitmek gibi bir amaç taşımadığını belirtme gereğinin duyulduğuna da işaret ettiler.

Corriere della Sera gazetesi, İslam dünyasındaki tepkileri, "Müslümanlar Papa'ya karşı: Bizleri incitti, özür dilesin" manşetiyle duyurdu. İç sayfadaki başlıkta ise Papa'nın sözlerinin Müslümanlar tarafından "provokasyon ve düşmanca" diye nitelendiği, Vatikan'dan yapılan açıklamada ise 16. Benediktus'un sadece "kutsal savaş" düşüncesini eleştirmeyi amaçladığının belirtildiği vurgulandı.

Suriye'de yaşayan Hristiyan azınlıkların Papa'nın sözlerinin karikatür krizinden daha derin bir gerilime yol açabileceğine ilişkin değerlendirmeleri ise ayrı bir haber olarak, "Şimdi kiliselerimiz tehdit altında" başlığıyla sunuldu. Kardinal Paul Poupard'ın tepkileri yumuşatmaya yönelik beyanatı ise "16. Benediktus'un o konuşma metnini iyi okuyunuz: Muhataplarına el uzattığını göreceksiniz" başlığıyla duyuruldu.

La Repubblica gazetesi, ilk sayfada "İslam: Papa özür dilemeli" başlığını kullanarak, spotta ise şu ifadelere yer verdi:
"Muhammed'e ilişkin sözler, Müslümanlarda isyana yol açtı. Vatikan sözcüsü: 'Papa incitmek istemiyordu' dedi. Şimdi Papa'nın Türkiye seyahati risk altında."

La Stampa gazetesi, haberinde, "İslam Papa'dan özür istiyor" başlığını kullandı. Spot cümlelerinde ise "Türkiye Diyanet İşleri Başkanı'na göre Papa'nın konuşması düşmanca ve de kışkırtıcı. El Cezire ve El Arabiya televizyonlarından Papa'ya eleştiri yağmuru. Ratzinger, 'Kutsal savaş Tanrı'yla bağdaştırılamaz' demişti" ifadelerine yer verildi.

Il Messaggero gazetesi, "Müslüman liderler Papa'ya karşı hücuma geçtiler"  demeyi yeğlerken, komünistlerin yayın organı Il Manifesto gazetesi ise "İslam dünyasında Papa'ya karşı isyan" başlığını kullandı.

Siyasi görüş bağlamında sağ yelpazede yer alan gazeteler ise İslam dünyasındaki tepkileri bir tür tehdit biçiminde sunmayı yeğlediler.

Merkez sağın lideri Silvio Berlusconi'nin gazetesi olarak bilinen Il Giornale, "İslam'dan Papa'ya kutsal savaş tehdidi" diye başlık attı. Ulusal İttifak Partisi'nin yayın  organı Il Tempo gazetesi de "Papa, İslam'ın hedef tahtasında" başlığını kullandı.

İtalya Katolik Piskoposlar Kurulu'nun resmi yayın organı Avvenire gazetesi ise Papa'nın Almanya seyahatine sayfalarca yer ayırmasına karşın, İslam dünyasındaki tepkileri tümüyle es geçmeyi tercih etti.

ALMAN BASINI

Haberin Devamı

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), "Türkiye Papa'nın Özür Dilemesini İstiyor" başlıklı haberinde "Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun sözlerine yer verdi.

FAZ, Bardakoğlu'nun "Papa sözlerini geri almalı" dediğini, açıklamaları "Haçlı anlayışı" ve "düşmanca tavır" olarak nitelediğini aktardı. Gazete ayrıca Bardakoğlu'nun Hıristiyanların tarihte kendi dinleri içinde ve dışında gerçekleştirdikleri eylemleri açıklamaları gerektiğine ilişkin sözlerine yer verdi.

DW'DEN POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİ YORUMU

Deutsche Welle, Papa'nın bu ifadelerinin Kasım ayında Türkiye'ye yapacağı ziyaretin hemen öncesine denk gelmesinin dikkat çekici olduğunu belirtti. DW, "Vatikan gözlemcileri, Papa'nın hemen Türkiye ziyareti öncesinde sarfettiği bu sözlerin bir politika değişikliği anlamına gelebileceğini belirtiyorlar" dedi.

Ülkedeki İslam kuruluşları yöneticilerinin konuyla ilgili açıklamaları da birçok gazetede yer aldı. Tagesspiegel'e açıklama yapan Müslüman Merkez Konseyi Genel Sekreteri Eymen Mazyek ise "Papa'nın açıklamalarına inanması zor. Papa İslam ile Hıristiyanlık arasındaki sınırı sadece şiddetle ölçüyor. Sonuçta Hıristiyanlık tarihi de kanlı bir tarihtir. Sadece Haçlılar ve din değiştirmeye zorlamalar akla geliyor" dedi.

Tagesspiegel'de ayrıca Papa'nın küreselleşmeyi benimseyen bir kişilik olduğu kaydedilirken bunu dinsel alana yaymaya çalıştığı ifade edildi. Tagesspiegel, "Papa taaaruza geçiyor, liberal teolojiyi ya da yirminci yüzyılın diğer görüşlerini kabul etmiyor, görecelilik ona göre bir kavram değil. Bu tavrıyla diğer dinlere mensup inançlı insanları rencide ettiğini bilse iyi olur” satırlarına yer verdi.

"RADİKALİZME DE ANLAYIŞ GÖSTERİLEMEZ"

Heidelberg Rhein Neckar gazetesi olayla ilgili haber-yorumunda, "Papa geride ne bıraktı? Tanrı inancını yeniden bulma mesajı, kendisini coşkuyla izleyen kalabalık içinde bile iz bırakabildi mi?" sorusunu yöneltti. Papa'nın, İslam’a yönelik açık sözleriyle Müslümanları kızdırdığını kaydeden gazete, "Günümüzde dini yaymak için şiddeti hala bir araç olarak gören kişiler, kültürlerarası diyalog yürütemezler" derken Müslümanların kendilerini hakarete uğramış hissettiklerini yazdı. Gazetede, "Müslümanların tepkileri radikallerinin yol açtığı kabul edilemez gerçeğe anlayış göstermemizi gerektirmez” satırları da yer aldı.

Haberin Devamı

ARAP NEWS: UÇURUM DAHA DA DERİNLEŞECEK

Suudi Arabistan’da yayınlanan Arap News gazetesi de, Papa’nın açıklamalarının Müslümanlar ile Hıristiyanlar arasındaki uçurumun daha da derinleşmesine neden olacağı görüşlerine dikkat çekti. Gazete, Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu’nun tepkisine değinirken, Bardakoğlu’nun Papa’nın Türkiye ziyaretine karşı çıktığını öne sürdü.

KURULUŞLAR

Alman İslam Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya, Papa 16. Benediktus’un Almanya gezisi başında kültürler ve dinler arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesini istediğini ancak sonraki açıklamalarının buna katkıda bulunmadığını bildirdi. Kızılkaya, "Eğer tarih sandığındaki herşeyi ele alacak olsaydık, diyalog çok zor olurdu.

Fransız İslam Konseyi Başkanı Delil Bubekur ise Papa'dan sözlerine açıklık getirmesini istedi. Bubekur Katolik Kilisesi'nin İslama bakışını netleştirmesi ve bir siyasi ideoloji olan İslamcılıkla eş tutmaması gerektiğini bildirdi.

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Dinlerarası Diyalog Sorumlusu Bekir Alboğa, Deutsche Welle'ye verdiği demeçte, dünyanın her zamankinden daha fazla diyaloğa ve karşılıklı anlayış ve saygıya gereksinimi olduğu bir dönemde Vatikan liderinin Hz. Muhammed hakkında böyle bir cümle sarfetmesinin son derece talihsiz olduğunu bildirdi. Alboğa, "Zaten İslam dünyasını ve Müslümanları, İslamı öcü gösterip onlara yapılan ve onların yaşadığı topraklara yapılan saldırıları meşru göstermeye çalışan Evangelist, radikal Hıristiyan gruplar mevcut. Ümit ederim en kıza zamanda Papa bu hatasını telafi eder" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!