Türkiye’ye ültimatom yok

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’ye ültimatom yok
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2006 00:00

Alman Başbakanı Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Chirac dünkü buluşmalarında Türkiye ile ilgili ortak tutum belirlediler. Beklenenin aksine Türkiye’ye limanları Rumlara açması için "18 aylık mühlet" kararı çıkmadı. Ancak Merkel, AB Komisyonu’ndan 2009 baharında bir Türkiye raporu beklediklerini açıkladı. Böylece "mühlet" verilmemekle birlikte yeni bir takvim ortaya çıktı.

Askı önerisine destek

"Türkiye’ye ültimatom yok" diyen Merkel, AB Komisyonu’nun Türkiye ile müzakereleri sekiz başlıkta askıya alma önerisinin "iyi bir temel" olduğunu söyledi. Limanların açılması için takvim istemeyen Merkel ile Chirac’ın askıya alınan başlık sayısının 10’a çıkarılmasını talep etmesi bekleniyor. Rum Kesimi ve Yunanistan, Merkel-Chirac kararlarına derhal destek verdi.

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, limanların açılması konusunda Türkiye’ye "takvim" verilmesi yönündeki görüşlerinden geri adım attı. Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile birlikte dün düzenlenen basın toplantısında herhangi bir takvimden söz etmedi ve AB Komisyonu’nun, 8 başlığın askıya alınması görüşünü taşıyan ve 29 Kasım’da yayınladığı tavsiye kararının, nihai görüş belirlenmesi konusunda "iyi bir temel" oluşturduğunu söyledi. Merkel ayrıca, Avrupa Parlamentosu’nun haziran 2009’da yapacağı seçimler öncesinde Avrupa Komisyonu’ndan bu konuda bir rapor beklediklerini açıkladı. Merkel ve Chirac, böylelikle Türkiye’ye 18 aylık bir takvim verilmesi konusunda geri adım attı.

SEKİZ BAŞLIK 10’A ÇIKACAK

Almanya’nın Saarland eyaletinin Mettlach kentinde geleneksel "Weimar Üçgeni" görüşmeleri kapsamında bir araya gelen Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski, ortak basın toplantısı düzenlediler.

Merkel, "Türkiye ile müzakereler konusunda AB Komisyonu’nun tavsiyeleri gelecekteki toplantılar için iyi bir temel oluşturuyor" dedi. Merkel, Türkiye’ye bu konuda bir ültimatom vermeyeceklerini, gelişmeleri izleyeceklerini kaydetti. Merkel ve Chirac görüşmesi sonrasında, Fransa ve Almanya’nın, AB Komisyonu’nun sekiz başlık olarak tespit ettiği, durdurulan müzakere konularının sayısının 10’a çıkarılmasını talep edeceği, ancak limanların açılması konusunda bir "takvim" istemeyecekleri ortaya çıktı.

Fransa Cumhurbaşkanı Chirac da, "Ankara Protokolü’yle ilgili olarak gelişme olmaması üzücü. Olumlu gelişmeler olmasını ümit ediyoruz" diye konuştu. Chirac, Almanya ile aynı görüşleri paylaştığını ifade etti. Chirac, Polonya’nın görüşlerinin de kendi görüşlerinden fazla farklı olmadığını savundu.

İki seçim arası raporun anlamı ne

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, AB Komisyonu’nun Türkiye’de gelecek yıl yapılacak seçimler ile Avrupa Parlamentosu için 2009 yılında yapılacak seçimler arasındaki dönemde kendilerine müzakerelerin durumu hakkında rapor sunacağını ifade etti. İki seçim arası rapor kararı öncelikle Türkiye’de 2007 Kasımı’ndaki seçimden çıkacak iktidarın Kıbrıs konusunda izleyeceği tutumu görmeyi hedefliyor. İkincisi; Avrupa Parlamentosu seçimleri için yapılacak kampanyada Türkiye ve genişleme konusunun kamuoyu önünde nasıl işleneceğine ilişkin bir kılavuz aranıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!