“Türkiye’ye ihtar iletmek istemiyorum”

Güncelleme Tarihi:

“Türkiye’ye ihtar iletmek istemiyorum”
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2014 10:37

Pentagon Sözcüsü Tuğamiral John Kirby, önümüzdeki hafta 12 günlük bir dış geziye çıkacak olan Savunma Bakanı Chuck Hagel’ın Türkiye’ye uğramamasıyla Ankara’nın satın almayı planladığı Çin füzeleri arasında bir bağ olup olmadığı sorusuna, “Ben konuyla ilgili bir tür ihtar iletmek istemiyorum. Türk yetkililerle konuşmaya devam ediyoruz” diye yanıt verdi. Kirby, Nijerya’da kaçırılan kızların bulunması için Çad’a konuşlandırılan Amerikan askerleri ile ilgili Türk basınına da yansıyan komplo teorilerini ise ciddiye almadığı mesajı verdi.

Haberin Devamı

ABD ve Türkiye yönetimleri arasında Suriye ve Ukrayna krizlerindeki işbirliği üst düzeyde devam ederken, Ankara’nın geçen sene açıkladığı Çin’den füze savunma sistemi alma kararı askeri ilişkilerde gerginlik konusu olmaya devam ediyor. Önümüzdeki Çarşamba, Singapur, Belçika, Romanya ve Fransa’yı kapsayan 12 günlük uzun bir dış geziye çıkmaya hazırlanan Amerikan Savunma Bakanı Chuck Hagel, Ankara’nın daveti üzerine Ocak ayında yapılması konuşulan Türkiye ziyaretini, bir kez daha gündemine almamayı tercih etti. Pentagon Sözcüsü Tuğamiral Kirby ise gündeme alınmayan ziyaret ve Çin füzeleri arasında bir ilişki olup olmadığı sorusuna, “Ben konuyla ilgili bir tür ihtar iletmek istemiyorum. Türk yetkililerle konuşmaya devam ediyoruz ve Bakan Hagel’ın da oraya seyahat etmesini bekliyorum” diye cevap verdi.

Haberin Devamı

“Türkiye’ye ihtar iletmek istemiyorum”
ABD'DEN TÜRKİYE'YE İKİ UYARI

OLACAK AMA BU GEZİDE DEĞİL
Savunma Bakanlığı’nda gazeteciler için düzenlenen basın toplantısında konuşan Kirby, Hagel’ın Ocak’ta yapılması tartışılan ancak gerçekleşmeyen Türkiye ziyareti için şunları söyledi:

“Türkiye, Ocak ayında (Bakan Hagel’ın gezisi için) hiçbir zaman programa alınıp sonra da çıkarılmadı. Gündemdeydi. Ama hiçbir zaman kesinleşmedi. Bu birinci nokta. İkinci nokta, dediğim gibi bu epey sıkışık bir gezi. Bakan Hagel, Türkiye’ye gitmeye kesinlikle niyetli. Daveti memnuniyetle karşılıyor. Ve hiç şüphem yok ki, mümkün olan en kısa zamanda bu seyahat olacak. Ama bu gezide gündemde değil.”

KONUŞMAYA DEVAM EDİYORUZ
Kirby, Ankara’nın NATO ve Washington Yönetimi’nin tepkisini çeken Çin’den almayı tasarladığı füze savunma sistemi için Türk yetkililerle süren görüşmeler konusunda ise “Açıkçası Türk muadillerimizle füze savunma dahil bütün konularda müthiş bir diyalog ve iletişimimiz var. Ancak bu konuda bende bir detay yok” dedi. Kirby, Bakan Hagel’ın muhtemel Türkiye seyahati ile Amerikan Yönetimi’nin Çin füzeleri konusunda Türkiye’den beklediği somut adımlar arasında bir bağ olup olmadığı sorusuna ise “Ben konuyla ilgili bir tür ihtar iletmek istemiyorum. Türk yetkililerle konuşmaya devam ediyoruz ve Bakan Hagel’ın da oraya seyahat etmesini bekliyorum” dedi.

Haberin Devamı

ÇAD’DAKİ AMERİKAN ASKERLERİ
Kirby, toplantıda ABD’nin Nijerya’daki Boko Haram örgütü tarafından kaçırılan 260’dan fazla kızın bulunması için Çad’a konuşlandırılan 80 Amerikan askeriyle ilgili sorulara da yanıt verdi. Washington’ın en önemli düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyi’nin (CFR) Cuma günü yayınladığı bir yazıyla bu misyonun Amerika’nın “İslam’la savaştığı” algısını devam ettirebileceği yönünde bir uyarıda bulunmasını değerlendiren Kirby, şöyle konuştu: “Çad’a yerleştirdiğimiz personelin terörizmle savaşla bir ilgisi yok. Askerler, küçük kızların bulunmasına yardım etmek için oradalar. İnsanlı ve insansız uçakları ormanın her tarafına yayılan kızları bulmak için kullanıyoruz. Odaklandığımız bu. Askerlerin işi bu. Bazıları uçakların bakımını yürütecek. Bazıları gelen bilgileri analiz edecek. Bazıları da uçakları ve silah arkadaşlarını koruyacak. Misyona odaklanacağız ve Nijeryalıların kızların yerlerini tespit emlerine yardım edeceğiz.”

Haberin Devamı

KOMPLO TEORİLERİNE YANIT
Kirby, Türkiye’deki hükümete yakın bazı gazeteler ve çeşitli grupların bu misyonun amacını manipüle edip, CFR’ın uyarısında belirtildiği gibi bu operasyonu petrol zengini Nijerya’yı işgal ya da İslam’la savaş amacının örtülü bir taktiği gibi sunmasından endişe edip etmedikleri konusunda ise şöyle konuştu: ”Biz iğrenç insanlar tarafından ailelerinden koparılan, ormanda saklanan yaklaşık 300 küçük kız için daha çok endişeliyiz. Ve Nijeryalıların gidip onları bulmaları için endişeleniyoruz.”

ZİYARET NEDEN OLMADI
Hagel’ın tartışılan Türkiye ziyareti, 17 Aralık’taki Büyük Rüşvet Operasyonu’ndan önce Ankara’nın daveti üzerine gündeme gelmişti. Ancak Pentagon Sözcülüğü, 23 Ocak’ta yaptığı yazılı bir açıklamayla Hagel’ın Ocak’ta Türkiye’ye gitmeyeceğini duyurup “Türk liderlere de ifade ettiği gibi Bakan Hagel, yakında Türkiye’yi ziyaret etmeyi umuyor. Bunun için fırsatlar aramaya devam ediyoruz” demişti. Ancak o tarihten beri Türkiye, Hagel’ın hiçbir dış programına alınmadı. Konuyla ilgili Hürriyet’e bilgi veren bir düşünce kuruluşu yetkilisi ise “Ziyaret, en başta Çin füzelerinden duyulan rahatsızlık nedeniyle gerçekleşmiyor. Bakan Hagel’ın yapacağı olası bir ziyarette bu konuda somut bir gelişme bekleniyor” dedi.

BAKMADAN GEÇME!