Türkiye’ye AB, en az 15 yıl imkânsız

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’ye AB, en az 15 yıl imkânsız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2010 00:00

ABD Dışişleri Bakanlığı’na ait olan, birçoğu “gizli” veya “hizmete özel” damgalı 251 bin 287 adet belgeyi parça parça yayınlamayı sürdüren WikiLeaks internet sitesi, artan baskıya rağmen dün de ifşaata devam etti.

Haberin Devamı

  

Yayınlanan son belgelerden biri, 1 Şubat 2008 tarihinde ABD’nin Madrid Büyükelçiliği’nin Washington’a gönderdiği “sadece resmi kullanım için” damgalı bir rapor. Belge, ABD Kongresi delegasyonu dahilinde 10-11 Ocak 2008’de İspanya’yı ziyaret eden Amerikalı Senatör Mel Martinez’in resmi temaslarını özetliyor. Tüm görüşmelerinde Martinez’in yanında bulunan ABD Büyükelçisi Eduardo Aguirre, 1996-2004 döneminde İspanya Başbakanı olan Jose Maria Aznar ile yaptıkları toplantıyla ilgili olarak şu notları düşmüş:
Kosova çekinceleri
Aznar, Martinez’e, Kosova’nın bağımsızlığı konusunda çekinceleri olduğunu söyledi. Aynı endişelerden, önceki gece Senatör Lieberman’a da bahsetmişti. Aznar, tek taraflı bağımsızlık bildirisinin uluslararası alanda kabulünün istenmeyen üç sonuç doğuracağını anlattı: 1) Avrupa’nın sınırlarının bir “şantajın” sonucu olarak değişmesinin “de facto” kabulü. 2) İspanya, İtalya, Türkiye, Irak ve azınlıklara sahip diğer ülkelerde olumsuz sonuçlar doğuracak bir kendi kaderini tayin hakkı ilkesinin tesisi ve 3) Avrupa kıtasında milliyetçiliğin yükselişi.
Özel ilişki kurmalı
Aznar, Türkiye’nin AB üyeliğinin bugün imkansız olduğu, belki gelecek 15 yıl boyunca da böyle kalacağı görüşünde. Avrupa’nın Türkiye ile özel bir ilişki kurup bunu sürdürmesinin yollarını mutlaka araması gerektiğine inanırken, nüfusunun çoğunluğu Müslüman bir ülkenin, Hıristiyan kökleri olan bir Avrupa’ya uyum sağladığını hayal etmekte zorlanıyor. ABD ve AB liderlerinin, Avrupa açısından Türkiye faktörünün fazladan 100 milyon Müslüman’ın katılımı anlamına geldiğini anlamaları gerektiğini söylüyor.
Batı çıkarına değil
Aznar, (İspanya ve Türkiye eşbaşkanlığındaki) Medeniyetler İttifakı projesi konusunda şüphelerini dile getirdi. (...) Bu projenin Batı’nın çıkarlarına olmadığını söyledi. Erdoğan ile iyi ilişkiler kurduğunu, ancak güvenilir kaynaklardan edindiği bilgiye göre onun, (mevcut İspanya Başbakanı Jose Luis) Zapatero’nun Medeniyetler İttifakı’nda aktif rol almasının, buna mutlaka inanmasından değil, Türkiye’nin AB adaylığına yardımcı olduğunu ummasından kaynaklandığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!