Türkiye ve Rusya Avrupa için vazgeçilmez

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ve Rusya Avrupa için vazgeçilmez
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2007 12:05

Almanya'nın önde gelen gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung, Türkiye ile Rusya'nın Avrupa'nın güvenliği için vazgeçilmez ülkeler olduğunu yazdı.

Gazetede "Jeopolitik satranç tahtası" başlığıyla yayımlanan yorumda, "Türkiye ile Rusya'nın Avrupa'nın güvenliği açısından kritik öneme sahip ülkeler olduğu" belirtilerek, "İki ülke, Avrasya bölgesinde stratejik anahtar rolüne sahip. Bunun göz ardı edilmesi, gereksiz risklere girilmesi anlamına gelecektir" denildi.

Türkiye'nin Irak ve İran'la ilişkilerinden dolayı da önemli bir ülke olduğuna dikkat çekilen yorumda, İstanbul ve Çanakkale boğazlarının dünyada değişen jeopolitik konumlara rağmen Avrupa için hala, en azından sadece enerji ikmali için bile büyük stratejik öneme sahip geçitler olarak kalacağı ifade edildi.

Bakü-Ceyhan boru hattının önemine de işaret edilen yorumda, 2003 yılında Irak savaşı başladığında, Türkiye olmadan bölgedeki bir askeri operasyonun ne kadar zor ve zahmetli olduğunun da görüldüğü, Orta Doğu sorununun çözümünde de Türkiye'ye ihtiyaç olduğu kaydedildi.

Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasında da Türkiye'nin önemli rol oynadığı belirtilen yorumda, Avrupa'nın özellikle enerji ikmalinin garanti altına alınmasının, Rusya'ya karşı bir tutum izlenerek ve Türkiye olmadan gerçekleştirilemeyeceği ifade edildi.

Gazetede "Ankara için puanlar" başlığıyla yayımlanan diğer bir kısa yorumda da, Türkiye'nin Müslüman bir ülke olmasına rağmen, her zaman İsrail ile iyi ilişkilere sahip olduğu, tahmin edilenin aksine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümetiyle birlikte bu ilişkilerin daha da geliştiği görüşüne yer verildi.
Yorumda, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile Filistin Başkanı Mahmut Abbas'ın TBMM'de konuşmalarının da Türkiye'ye artı puan kazandırdığı kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!