Güncelleme Tarihi:
Açıklamada, “Tayland’da gözaltında bulunan 115 Uygur Türk'ü soydaşımızın kendi istekleri ve hür iradeleri hilafına üçüncü bir ülkeye gönderilmesini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz... Tayland Hükümeti’nin uluslararası insani hukuka da aykırı bu davranışını kınıyoruz” denildi. Türkiye’nin Bangkok Büyükelçisi Osman Bülent Tulun’un Dışişleri Bakanlığı’na davet edilerek, bu protestonun sözlü olarak da iletilmesi bekleniyor. Bakanlık fahri konsolosluğa yapılan saldırıyla ilgili ise resmi kınama açıklaması yapmadı, gerekli önlemlerin alındığını bildirdi.
‘ELÇİLİĞİ KAPATABİLİRİZ’
Tayland yönetimi, Ankara ve Bangkok’ta yaptığı girişimlerle, Türkiye’de Tayland temsilcilikleri ve vatandaşlarının can güvenliğinin sağlanmasını talep etti. Geçen mayıs ayında seçilmiş hükümete karşı darbe yapan Tayland Başbakanı General Prayuth Chan-ocha, İstanbul’daki fahri konsolosluğun hedef alındığı saldırıyla ilgili “Öncelikle büyükelçilik çalışanlarının güvenliğini gözetiriz. Eğer durum daha kötüye giderse Türkiye’deki elçiliğimizi geçici olarak kapatabiliriz” dedi.
BM: ŞOKE OLDUK
BM Uluslararası Mülteci Koruma Birimi Başkanı Volker Türk “100’e yakın insanın sınır dışı edilmesiyle şoke olduk, bunun aleni şekilde uluslararası yasalara aykırı olduğunu düşünüyoruz” dedi. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Tayland temsilcisi Sunai Phasuk da “Taylandlı yetkililer, yabancıları iade ederken oradaki insani durumu genellikle göz önüne almıyorlar. Tayland’daki cuntacılar, 100 Uygur’u Çin’e zorla ve gizlice gönderdi. Uygurlar burada ciddi insan hakları ihlallerine maruz kalabilir” diye konuştu. 170’den fazla Uygur, geçen hafta Türk vatandaşı olduklarının belirlenmesinin ardından Tayland'dan Türkiye’ye gönderilmişti. Hali hazırda geride kalan 50 Uygur için Tayland'da vatandaşlık araştırması yapılıyor.