Türkiye’nin yarısı aşırı İslamcı endişesi taşıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin yarısı aşırı İslamcı endişesi taşıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2014 16:00

ABD merkezli Pew Araştırma Merkezi’nin yeni ’küresel eğilimler’ raporunda, Ortadoğu’da aşırı İslamcıların şiddetli eylemlerine paralel olarak El Kaide, Taliban ve Hizbullah’a karşı endişe ve olumsuz görüşlerin hızla yükseldiği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Önceki gün yayınlanan rapora göre, Türkiye de radikal İslamcılara karşı endişenin arttığı ülkeler arasında ilk sıralarda. Keza, El Kaide örgütüne yönelik olumsuz görüş oranı en yüksek ikinci ülke de Lübnan’ın ardından Türkiye.

ORTADOĞU'YU AŞIRI İSLAMCI KORKUSU SARDI

Bu sonuçların arkasında, özellikle 9 Haziran’da Irak’ın Musul kentini ele geçirerek ilerlemeye başlayan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü ve El Kaide’nin uzantısı diğer örgütlerin son dönemde Suriye, Lübnan, Nijerya gibi ülkelerdeki faaliyetleri görülüyor.

ENDİŞE EN FAZLA TÜRKİYE'DE YÜKSELDİ

Nisan ve Mayıs ayları arasında 14 ülkeden 14 bin kişiyle yürütülen araştırmalara göre, Ortadoğu başta olmak üzere, Afrika, Güney Asya dahil Müslüman nüfusun ağırlıklı olduğu ülkelerde yaşayan halklar, aşırı İslamcılardan bir yıl öncesine göre daha fazla tedirgin.

Haberin Devamı

Lübnan, Tunus, Mısır, Ürdün ve Türkiye, radikal İslamcılar tehlikesini hiç olmadığı kadar daha fazla hissediyor. Öyle ki, bir yıl içinde bu endişe Lübnan’da yüzde 81’den yüzde 92’ye sıçradı.

“Ülkenizde aşırı İslamcılarla ilgili endişe taşıyor musunuz, taşımıyor musunuz?” sorusuna alınan yanıtlara göre, Tunus’ta aynı oran yüzde 71’den yüzde 80’e, Mısır’da yüzde 69’dan yüzde 75’e, Ürdün’de yüzde 54’ten yüzde 62’ye ve Türkiye’de yüzde 37’den yüzde 50’ye yükseldi.

Türkiye’nin yarısı aşırı İslamcı endişesi taşıyor

Bu sıralamada, endişenin en fazla arttığı ülke de yüzde 13 puanlık artışla Türkiye oldu. Türkiye’de bu oranın iki yıl öncesine göre yüzde 18 arttığı belirlendi.

İsrail’de, her 10 kişiden 8’inin İslami aşırıcılardan endişe duyduğu fakat bunlar arasında en fazla endişeyi taşıyanların yüzde 66’lık İsrailli Araplara nazaran yüzde 87’yle Yahudiler olduğu görüldü.

Nijerya’da ise yüzde 76’yla Müslümanlar ve yüzde 69’la Hıristiyanlar arasında radikal eğilimlerden korku, oldukça yüksek.

14 ÜLKE EL KAİDE'DEN NEFRET EDİYOR


El Kaide örgütüyle ilgili olumsuz görüşler ise bölge ülkelerinin tamamında neredeyse ortak. 14 ülkeden de çoğunluk örgüt hakkında negatif görüş bildirdi.

Haberin Devamı

“El Kaide hakkında görüşleriniz olumlu mu yoksa olumsuz mu?” sorusuna alınan yanıtlarda Lübnan yüzde 96 olumsuz görüşle ilk sırada.

Türkiye’de yalnızca yüzde 5’lik bir kesimin El Kaide hakkında olumlu görüşü var, yüzde 85 ise tamamen olumsuz görüşe sahip.Türkiye gibi, neredeyse her 8 kişiden birinin örgütten hoşlanmadığı ülkeler arasında sırasıyla Ürdün ve Mısır da bulunuyor.

Türkiye’nin yarısı aşırı İslamcı endişesi taşıyor

Müslüman nüfusun yoğun olmadığı İsrail, bu anlamda en yüksek antipatiye sahip. Ülkede ABD’nin 2011’de yakalayıp idam ettiği Usame bin Ladin’in kurduğu El Kaide’den sadece yüzde 1’lik bir kesim memnunken, yüzde 97 örgüte antipati duyuyor.

Haberin Devamı

El Kaide’yle ilgili yüzde 59 olumsuz görüşe rağmen, olumlu görüşlerin en yüksek olduğu ülke ise yüzde 25’le Filistin. Asya ülkelerinde örgütle ilgili olumsuz görüşler çoğunlukta kalsa da çoğu kişi, fikir beyan etmemeyi tercih ediyor.

Türkiye'DEN HİZBULLAH VE HAMAS'A GEÇİT YOK


Lübnan merkezli Hizbullah’la ilgili görüşler de genel olarak olumsuz çıktı.

Örgütle ilgili en fazla olumsuz görüşe sahip ülke, yüzde 85’le Türkiye oldu. ABD, Türkiye ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü listesine alınan, Şii ağırlıklı İran’la güçlü bağları olduğu belirtilen Hizbullah’la ilgili Lübnan ve Filistin’de görüşler dağılıyor.

Lübnan’da Şiilerin yüzde 86’sı örgütün faaliyetlerini olumlu karşılıyor. Filistin’de ise Hamas yönetimindeki Gazze Şeridi’nde yüzde 69’luk olumsuz görüşe karşılık, Batı Şeria’da yüzde 35’lik kesim örgütün faaliyetlerinden memnun.

Haberin Devamı


Türkiye, Filistin Parlamentosu’nda çoğunluğu elinde tutan Filistinli paramiliter örgüt Hamas’la ilgili de Müslüman ağırlıklı ülkelerde en az olumlu görüşe sahip ülke. Yüzde 80’lik kesim örgütün faaliyetlerinden hoşlanmıyor.

Müslümanların İslam’ı savunmak için sivilleri hedef alan saldırılara hoşgörüsünde ise son 10 yılda bir düşüş gözlendi.

Sözkonusu saldırıların ‘asla’ meşru kılınamayacağını en fazla savunan ülke yüzde 90’la Tunus oldu. Sıralamada dördüncü olan Türkiye’de yüzde 58’lik kesim bu tür saldırıların asla meşru görülmeyeceğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!