Güncelleme Tarihi:
Suriye, Cezayir ve Ürdün’de de rejim karşıtlığının hız kazanmasıyla, bölgedeki tüm Müslüman ülkelerinin durumunu anlamaya çalışan uzmanlar, Türkiye’nin bu coğrafyalara model oluşturup oluşturmayacağını tartışıyor.
Reuters: İyi bir model
Reuters Haber Ajansı dün abonelerine, yalnızca bu konuyu aydınlatan çok ayrıntılı bir analiz sundu. Türkiye’deki AKP hükümetinin İslâmcılığının, demokratik geleneği bozmayacak bir unsur olarak yükselmesinin, diğer ülkelere de örnek teşkil edebileceğinin belirtildiği haberde, Müslüman Kardeşler uzmanı olarak bilinen Lorenzo Vidino’nun, “Mustafa Kemal Atatürk, 1923 yılında modern Türkiye’yi kurduğundan bu yana, Türkler devlet ve dinin ayrılmasına çok bağlılar” yorumuna yer verildi. Vidino, Mısır’da önümüzdeki döneme ilişkin yapılan değerlendirmelerde, en iyimser senaryonun Türkiye modeli olacağını; ancak Müslüman Kardeşler’in, insan haklarına saygılı, demokratik bir ülke tahayyülüne henüz ulaşamadığını öne sürdü.
dpa: AKP örnek görülebilir
Alman haber ajansı dpa da, Türkiye’nin Ortadoğu’daki rolünü tartışan yabancı medya organları arasında yeraldı. Vanessa H. Larson imzalı analizde, AKP için “ılımlı İslâm” ifadesi kullanılırken, AKP döneminde de Türkiye’de sıkıntılar yaşandığı, ama buna rağmen özgür ve düzenli seçimlerin yapıldığı, demokratik bir geleneğin oluştuğunun altı çizildi. Haberde AKP’nin, son yıllarda sosyal, ekonomik ve siyasi reformlar yapmak suretiyle, Türkiye’yi AB’ye tam üyelik hedefine doğru yönlendirdiği, Türkiye’deki durumun, “İslami eğilimli bir hükümetin, demokratik ilkleleri savunabilmesi”ne bir örnek olarak görülebileceği belirtildi.
Time: Erdoğan en popüler lider
TIME Dergisi’nin internet sitesinde aynı konu üzerine yayınlanan bir makaledeyse, Başbakan Erdoğan’ın, ünlü “One minute” çıkışından bu yana İsrail karşısında takındığı tavır sayesinde Arap dünyasının en popüler lideri hâline geldiği vurgulanırken, “Çoğunluğu Müslüman olan Türkiye’nin laiklik ile işleyen demokrasisiyle geleceğin rol modeli olacağı” yorumlarının arttığına dikkat çekildi.