‘Türkiye NATO üyesi, öyle de kalmalı’

Güncelleme Tarihi:

‘Türkiye NATO üyesi, öyle de kalmalı’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2016 19:51

Türkiye ve Rusya arasında yakınlaşma AB başkentlerinde Batı’nın Türkiye politikasını sorgulamaya yol açtı. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, “Türkiye önemli bir NATO partneri ve öyle de kalmalı” açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

ALMANYA Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye ile Rusya arasındaki yakınlaşmayı doğru bulduklarını, ancak Rusya’nın Türkiye için NATO’ya alternatif olamayacağını söyledi. Alman Bild gazetesine konuşan Steinmeier, “Geçen yıl Türkiye’nin Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından tekrar bir yakınlaşma içine girmesi iyi bir gelişme. Ama aynı zamanda ben iki ülke arasındaki ilişkinin çok sıkı olacağına ve Rusya’nın Türkiye için NATO güvenlik partneri yerini dolduracağına inanmıyorum. Türkiye önemli bir NATO partneri ve öyle de kalmalı” dedi. “Türkiye için vize serbestisi gelecek mi” sorusunu ise Bakan Steinmeier, “Vize serbestisi, bununla ilgili tüm şartlar yerine getirildikten sonra olur. Şu an böyle bir durum yok” yanıtını verdi.Danimarka: Türkiye ile  AB müzakereleri bitsinDanimarka’daki iktidar partisi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “demokratik olmayan inisiyatifleri” ve idam cezasını geri getirmeye olan desteğinden dolayı AB’nin Türkiye ile üyelik müzakerelerini sonlandırması gerektiğini savundu. Liberal Parti dış politika sözcüsü Michael Aastrup Jensen, Reuters’a yaptığı açıklamada, “AB’ye aday bir ülke için gerekli olan minimum kırmızı çizgi aşılmıştır. Bu, müzakerelerde bir duraklamaya değil, doğrudan sonlandırılmasına ve Türkiye’nin aday ülkeler listesinden çıkarılmasına neden olmalıdır” dedi. Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yorum yapılmadı. Geçen pazar günü Avusturya dışişleri bakanı da Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerini bloke etmekle tehdit etmişti.

Haberin Devamı

ABD: TÜRKİYE DOST VE ORTAK

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau, önceki günkü basın toplantısında Cumhurbaşkan Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaklaşık 9 ay sonra ilk kez yüz yüze görüşme yapacağının gündeme getirilmesi üzerine Türkiye’nin bir NATO müttefiki, dost ve ortak olduğunu belirtti. Trudeau, iki liderin yapacağı görüşmede Suriye konusunun da gündeme gelebileceğine dair bir soru üzerine, “Dünyanın neresinde olursak olalım DAEŞ’e (IŞİD) karşı yürütülen mücadele hepimizi kaygılandırıyor” dedi.      

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!