Güncelleme Tarihi:
Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tobias Plate, Türkiye’nin terörizmi desteklediğinden şüphelenilen 700 Alman firması hakkında soruşturmaya yardımcı olması için Almanya’ya yaptığı talebi resmen geri çektiğini açıkladı. Alman basınında Türkiye’nin Daimler ve Basf gibi Alman şirketlerinin de bulunduğu bir terör listesini Alman makamlarına ilettiğine dair haberler çıkmıştı.
MAYIS AYINDA GİTTİ
Plate, “Böyle bir liste var. Bu listeyi Ankara Interpol, Almanya Asayiş Şubesi’ne gönderdi” dedi ve şöyle devam etti: “Türkiye listede adı geçen 700’ye yakın şirket hakkında bilgi talebini resmen geri çekti. Türk İçişleri Bakanı (Süleyman Soylu) bu sabah (dün) Federal İçişleri Bakanı’nı (Thomas de Maiziere) telefonla aradı. Görüşmenin ana konusu mayıs ayında Türkiye’den Interpol aracılığıyla Almanya’ya gönderilen 700’ye yakın şirket adının bulunduğu liste oldu. Bu listede söz konusu şirketlerin Türkiye’de teröre mali destek gerekçesiyle soruşturulan şirketlerle bağlantısı olduğu yazıyordu.”
BAKAN SOYLU’DAN TELEFON
“Ankara Interpol cumartesi günü Alman Asayiş Şubesi’ne gönderdiği, bu listede yer alan şirketler hakkında istediği bilgi talebini geri çekti. Türkiye İçişleri Bakanı, Alman İçişleri Bakanı’na bunun bir iletişim sorunundan kaynaklandığını söyledi. Biz bu talebin geri çekilmesini memnuniyetle karşılıyoruz.”
Dün Türkiye İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da 40 dakikalık bir telefon görüşmesi yapıldığı belirtildi. Soylu, Alman Bakan’a Türkiye’deki hiçbir Alman şirketine soruşturma açılmadığını ifade etti. Soylu, FETÖ ile iltisakı nedeniyle 140 Türk şirketiyle ilgili Türkiye’de yürütülen soruşturma kapsamında bu şirketlerin ihracat yaptığı tüm ülkelerden Interpol üzerinden standart bilgi talebinde bulunulduğunu belirterek, bu kapsamda, Almanya’ya da iletilen talepte bir iletişim problemi olduğunun tespit edildiğini kaydetti.
BEKİR BOZDAĞ: HATA DÜZELTİLMİŞTİR
HÜKÜMET Sözcüsü Bekir Bozdağ, Almanya ile ‘listesi tartışması’yla ilgili şunları söyledi: “FETÖ ile iltisak ve irtibatı nedeniyle 140 Türk şirketiyle ilgili soruşturma kapsamında, bu şirketlerin ithalat ve ihracat yaptığı ülkelerden Interpol üzerinden bilgi talebinde bulunulmuştur. Almanya menşeili şirketler de vardır. Rutin devam eden irtibat görevlileri ile Interpol arasında bir mekanizma vardır. Problemler de bu mekanizmadan kaynaklanmıştır. Bilgi talebi hafta sonu geri çekilmiştir. Alman şirketleriyle ilgili Türkiye’de yürüyen bir soruşturma yoktur. Büyük bir iletişim hatası olduğunu ifade etmekte fayda görüyoruz. Bu hata da düzeltilmiştir.”
ALMANYA’NIN TEPKİSİ
Almanya Ekonomi Bakanlığı Sözcüsü, Alman şirketleriyle ilgili ‘terör listesine’ açıklık getirilmiş olmasına rağmen Türkiye’de yatırım yapan Alman şirketlerinde bir güvensizlik oluştuğunu belirterek “Biz Türkiye’den hukuk devleti kurallarına uymasını bekliyoruz’ dedi. Sözcü, ‘Türkiye’ye ihracat ve yatırımlara güvence veren Hermes kredisi kaldırılacak mı, yeni tedbirler gelecek mi’ sorusuna, “Avrupalı müttefiklerimizle de görüşüyoruz. Gümrük Birliği’nin genişletilmesinin anlamlı olup olmadığını konuşuyoruz” dedi.