Güncelleme Tarihi:
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran'ın nükleer programı konusunda varılan anlaşmanın Türkiye tarafından olumlu karşılandığını söyledi. Çavuşoğlu, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu anlaşma sağlandığı için çok mutluyuz" dedi.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Çavuşoğlu, Türkiye ve Brezilya'nın 2010 yılındaki çabalarının ardından İran ile vardıkları nükleer anlaşmanın o dönemde destek görmediğini hatırlattı. Çavuşoğlu, İsviçre'de İran ile 5+1 ülkelerinin dün vardığı anlaşmada Tahran'ın çizgisinin 2010 yılında Türkiye ve Brezilya ile vardığı anlaşmadan daha geride olduğunu belirterek, "Umarım Haziran sonunda (varılacak nihai anlaşmada) İran 2010 yılındakiyle aynı çizgiye gelir" diye konuştu.
"NE İSRAİL NE DE İRAN..."
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin bölgesinde İsrail ya da İran olsun ayrıcalıksız tüm ülkelerin nükleer silahlanmasına karşı olduğunu, buna karşılık barışçıl nükleer teknoloji kullanımını bütünüyle desteklediğini vurguladı.
AA'nın haberine göre, Ankara'da Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ile ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu ise, "Türkiye olarak biz, nükleer müzakerelerde gelinen aşamayı olumlu aşama olarak görüyoruz. Herkes bu süreci daha ileri noktaya götürmek için sorumluluk içinde davranmalı ve bu konu, bölgesel istikrar bakımından da yeni bir dönemin başlangıcı olarak görülmelidir" dedi.
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada ise şöyle denildi:
“P5+1 ile İran arasında Lozan’da gerçekleştirilen görüşmelerin İran'ın nükleer programına ilişkin nihai anlaşmanın genel çerçevesine dair siyasi mutabakatla sonuçlanmasını memnunlukla karşılıyoruz. Tarafları, zorlu müzakere sürecine makul, esnek ve yapıcı yaklaşımları için tebrik ediyoruz. Türkiye İran'ın nükleer programıyla bağlantılı sorunun çözümü için diplomasiyi tek seçenek olarak görmektedir. Ülkemiz konunun diyalog yoluyla barışçı çözüme kavuşturulmasına yönelik süreçleri başından beri aktif biçimde desteklemiş; bu süreçlere, Tahran Ortak Bildirisi'nin sonuçlandırılması gibi olumlu çabalarla katkı sağlamıştır. İran ile P5+1 arasında önümüzdeki dönemde devam edecek müzakerelerin tüm kesimleri tatmin edecek ve bölgenin barış, istikrar ve güvenliğine katkıda bulunacak kapsamlı bir anlaşmayla sonuçlanacağını ümit etmekteyiz. Böyle bir sürece mümkün olan her türlü desteği sürdüreceğiz.”
DÜN ANLAŞTILAR
İsviçre’nin Lozan kentinde P5+1 (ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya) ülkeleri ile Tahran yönetimi arasında sekiz gündür aralıksız süren müzakereler, dün akşam saatlerinde bir sonuca ulaştı. Tarafların kendi kendilerine belirledikleri 31 Mart tarihi aşıldığı halde, 30 Haziran 2015’e kadar nihai bir anlaşmaya kavuşması beklenen mutabakat çerçevesi üzerinde uzlaşıldı.
İran, uranyum zenginleştirmede kullandığı santrifüjleri 3’te 2 azaltıp elindeki uranyum stokunu 300 kg’a indirmeye ve plütonyum üreten ağır su reaktörünü sökmeye razı olurken, uluslararası toplum da bu uygulamaları sonrası İran’a yönelik yaptırımları kaldırmayı kabul etti.
ŞİMŞEK: TÜRKİYE'NİN İHRACATINI ARTIRIR
NTV/CNBC-e ortak yayınına katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise İran'a yönelik ekonomik yaptırımların kalkmasını sağlayabilecek bu anlaşmanın Türkiye'nin İran'la ihracatını artırmasına yardımcı olacağını ve küresel petrol fiyatlarını düşürebileceğini belirtti.