Güncelleme Tarihi:
DARBE girişimi sonrasında devreye sokulan önlemlerin tartışıldığı ve Türkiye’nin tekrar denetim sürecine alınıp alınmayacağının gündeme taşındığı bir ortamda yapılan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) oturumu, Ankara’nın normale dönüşe geçmesine yönelik talebin yüksek olduğunu ortaya koydu. Türkiye’nin özellikle önümüzdeki üç ayda atacağı adımlar kritik öneme sahip olacak.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun önceki gün AKPM’de yaptığı konuşmada verdiği mesajlar Türkiye lehine etki yaratıp Ankara’nın zaman kazanmasını sağlarken Strasbourg, Türkiye’yi ocağa kadar çok yakın takipte tutacak. İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü alanında olumlu yönde adımlar atılmaması halinde Türkiye, yükümlülüklerini yerine getirmemiş sayılma ve 12 yıl öncesine dönme riskiyle karşı karşıya kalacak. AKPM oturumu, darbe girişiminin vahameti konusunda Avrupalı parlamenterlerin hemfikir olduğunu, bu konuda verilen mesajların
yerini bulduğunu gösterdi. Bununla birlikte gelişmeler ve alınan önlemlerin Avrupa standartlarına uygunluğu konusunda ciddi şüphe bulunduğu da oturumun ana mesajları arasında yer aldı.
Türkiye’ye destek olunmasından yana tavır koyan İngiliz parlamenter Lord Donald Anderson, Avrupa’nın endişelerinin de anlaşılması gerektiğini belirterek, “Otoriter yaklaşımdaki artış ve denetim mekanizmalarındaki erozyon hepimizi endişelendiriyor” dedi. Portekizli parlamenter Adao Silva ise OHAL ilanının anlaşılabilir olduğunu ancak sürecin şeffaf, önlemlerin orantılı olması gereği üzerinde durarak, “Türkiye’nin dikkatli ve ihtiyatlı adımlar atacağını umuyoruz” diye konuştu. CHP milletvekili Gülsün Bilgehan, mevcut durumdan ancak temel değerlere saygı duyarak ve Avrupa kurumlarıyla yakın
işbirliğiyle çıkılabileceğini belirterek, “ Geçiş sürecinin mümkün olduğu kadar kısa olmasını umuyoruz”
ifadelerini kullandı.
2004’E DÖNME RİSKİ
Türkiye denetim sürecinden 2004’te çıktı. Şu aşamada ise insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanlarındaki yükümlülüklerini kısmen yerine getirmiş ülkeler arasında sayıldığı için denetim sonrası diyalog sürecinde yer alıyor. Denetim kararı alınması Türkiye açısından ‘12 yıl öncesine dönme’ anlamı taşıyacak. Önümüzdeki dönemde Türkiye’yi sıkı bir takvim bekliyor. Her şeyden önce 9 Kasım’da Denetim Komisyonu bir eş raportör belirleyecek. Bunun ardından raportörler, Türkiye’de inceleme ve temaslarda bulunacak ve bu temaslar doğrultusunda bir rapor hazırlanacak.
AVRUPA KONSEYİ’NDE 15 TEMMUZ SERGİSİ
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu önceki akşam Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Pedro Agramunt, Avrupa Konseyi’nde AA’nın 15 Temmuz fotoğraf sergisi açılışını yaptı.