Güncelleme Tarihi:
Türkiye ve Akdeniz kıyılarını gösteren ve 16. yüzyıldan kalma, her biri 1 metreden büyük olan 2 harita, kimliği açıklanmayan bir alıcıya satıldı.
Christie's Müzayede Evi İslam Sanatları Müdürü William Robinson, müzayede öncesinde yaptığı açıklamada, birbirinin devamı olan haritalarla ilgili olarak, çok sayıda yıkanmış kağıdın özenle birleştirilmesi sonucu büyük ve detaylı bir harita yapılmasının, İslami sanat eserleri içinde, oldukça olağan dışı olduğunu söyledi.
Christies'in Londra'daki şubelerinden birinde yapılan ve tüm gün süren müzayedenin ilk bölümünde ise 13. yüzyıldan kalma Kur'an-ı Kerim 457 bin 250 sterline (yaklaşık 1 milyon 80 bin lira) satıldı. Muhammed Bin İbrahim Mahmud El-Haddadi El-Tabari El-Amuli imzası taşıyan Kur'an-ı Kerim, bulunan en eski Kuranlardan biri olma özelliğini taşıyor.
Çoğunluğu Osmanlı dönemine ait İslami eserleri kapsayan açık artırmada, Selçuklu, Memlük, Timur ve Endülüs dönemi sanat eserleri de dünya koleksiyoncularına sunuldu.
"İslam ve Hint Dünyasının Sanatı" başlığıyla satışa sunulan 291 eser arasında dikkat çeken bir diğer eser ise gümüş ve altın kakmalı beyaz bronz sürahi oldu. Açık artırmaya telefonla katılan sanatseverlerin ilgi gösterdiği bronz sürahi 265 bin 250 sterline, 12. yüzyıldan kalma kuzeydoğu İran'a ait aslan şeklindeki bronz yağdanlık ise 181 bin 250 sterline alıcı buldu.
Bugünkü müzayede için basılan katalogda, eserleri alarak Amerika'ya gidecek olan alıcılar için bir uyarı yazısı yer aldı. Amerika'nın İran'a ait ürünlerin ithal edilmesine izin vermediği hatırlatılan uyarıda, Amerika'ya bu eserleri götürmek isteyen alıcıların, İran'a ait eserleri satın almaması istendi. Müzayedede, İran'a ait 110 eser yer alırken, Türkiye'den de yaklaşık 90 eser satışa çıktı.
Türk sanatseverlerin de ilgi gösterdiği gözlenen müzayedenin bitişinin ardından, satışı yapılan eserlerin tamamının toplam 5 milyon sterlin olduğu açıklandı.