Türkiye devler zirvesinde

Güncelleme Tarihi:

Türkiye devler zirvesinde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin oluşturduğu G-20 Grubu ilk toplantısını dün Berlin'de yaptı. Türkiye Agit ve AB zirvelerinden sonra üçüncü büyük ‘Aile fotoğrafı’nda da yerini aldı. Türkiye'yi, Maliye Bakanı Sümer Oral temsil etti.

TÜRKİYE Avrupa Birliği ailesinden sonra ‘en büyük ekonomiler ailesinin’ fotoğrafında da yerini aldı. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu dünyanın en büyük 20 ekonomisini oluşturan G-20 grubu, dün Berlin'de biraraya geldi. 20 ülkenin maliye ve merkez bankası başkanları, dünyadaki ekonomik krizlerin nasıl önleneceği ve IMF'nin geleceğini tartıştı.

Türkiye'yi ‘patronlar zirvesinde’ Maliye Bakanı Sümer Oral, Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel ve Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp temsil etti. Tarihi zirve, evsahibi Almanya'nın Maliye Bakanı Hans Eichel'in önceki akşam Almanya Parlamento binasında verdiği bilgilendirme yemeğiyle başladı.

Toplantı, Dönem Başkanı Kanada'nın Maliye Bakanı Paul Martin başkanlığında dün devam etti. Toplantıya, ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers, ABD Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan, Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn ile IMF Başkanı Michel Camdessus da katıldı.

Almanya Maliye Bakanı Hans Eichel, G-20 olarak ortak çıkarlarının daha istikrarlı bir uluslararası mali yapı oluşturmak olduğunu söyledi. Eichel, G-20'nin ülkelerin dünya coğrafyasındaki ekonomik güçleri gözönüne alınarak oluşturulduğunu hatırlatarak, bu oluşumun uzakdoğu krizinde olduğu gibi ileride yeniden ortaya çıkabilecek küresel mali krizleri önlemeyi amaçladığını ifade etti.

IMF'YE YENİ ROL

ABD'nin ortaya attığı, IMF'nin rolünün yeniden belirlenmesi teklifi gündemin en önemli maddesini oluşturdu. Bozulan ülke ekonomilerine uzun vadeli borçlanma sağlayan IMF'nin artık kısa vadeli programlar yapması gerektiğini belirten ABD, örgütün işlevinin yeniden belirlenmesini teklif etti. Dönem Başkanı Kanada'nın Maliye Bakanı Paul Martin, IMF konusunun daha tartışma aşamasında olduğunu ve önümüzdeki yıl düzenlenecek ikinci G-20 toplantısında yeniden ele alınacağını söyledi.

Şubat ayında emekliye ayrılacak IMF Başkanı Michel Camdessus yerine kimin geleceği konusu da gayri resmi olarak görüşüldü. Almanya, Maliye Bakan Yardımcısı Caio Koch-Weser'in seçilmesini istiyor. Ancak Alman Maliye Bakan Yardımcısı, Avrupa ülkelerinden beklediği tam desteği göremiyor.

Güney Kore Maliye Bakanı Kang Bong-kyun ise, 1997'de güneydoğu Asya'da yaşanan ekonomik krizin bir benzerinin yaşanmaması için G-20'lerin sürekli toplanmasını önerdi. G-20 toplantısında ülkelerin mali krizleri önceden öğrenebilmesine imkan verecek ve ‘baloncuk’ olarak isimlendirilen kriz işaretlerini nasıl anlayabilecekleri de tartışıldı.

G-20 grubu her yıl toplanacak

G-20 grubu ABD'nin inisiyatifiyle kuruldu. Dünyanın en zengin 7 ülkesinin oluşturduğu G-7 ülkelerinin yanısıra, gelişmekte olan ülkelerin katılımıyla oluşturulan G-20 grubu, her yıl düzenli olarak toplanacak. G-20 grubu şu ülkelerden oluşuyor:

Gelişmiş ülkeler: ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya.

Gelişmekte olanlar: Türkiye, Rusya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Çin, Hindistan, Meksika, Suudi Arabistan, Brezilya, Avustralya, Arjantin, Endonezya, Güney Kore.

20. üye Kurumlar: Avrupa Birliği ve IMF ile Dünya Bankası.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!