Türkiye darbe gecesi uçurumun eşiğindeydi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye darbe gecesi uçurumun eşiğindeydi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2016 19:39

Alman Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Türkiye’nin ekim itibariyle AB’nin vize serbestisi sağlaması talebiyle ilgili uyması gereken şartlar olduğunu söyledi. Steinmeier, “Türkiye darbe gecesi uçurumun kenarındaydı, ben önlendiği için memnunum” dedi.

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun vize serbestisi için kesin tarih talebi, Almanya’da Türkiye AB mülteci sözleşmesinin yakında sona ereceği tartışmasını başlattı. Alman Rheinische Post gazetesine konuşan Alman Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier şöyle dedi: “Vize serbestisinin şartları var ve bunlar taraflarca biliniyor. Türkiye bu şartları yerine getireceğine ve gerekli adımları atacağına dair yükümlülük üstlendi. Henüz şartlar yerine gelmedi ve Türkiye’nin önünde daha yapacağı iş var. Avrupa Komisyonu Türkiye’nin şartları yerine getirip getirmediğini iyice inceleyecek. Şu çok açık, ortak bir çözüme ulaşmak, hem Türkiye’nin hem AB’nin çıkarına. Karşılıklı ültimatom ve tehditler bir şey getirmez.” Steinmeier, mülteci sözleşmesinin feshi durumunda mülteci akınına karşı AB’nin B Planı spekülasyonlarına karşı çıktı.

Haberin Devamı

DARBE OLMADIĞI İÇİN MEMNUNUM

Bakan Steinmeier, Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin dondurulması talebine de karşı çıktı ve “Bağlantıları koparmak, siyasette düşünülebilecek en kötü araç” diye konuştu. Türkiye’nin idam cezasını geri getirmesinin AB şartlarına uymayacağını belirten Alman Dışişleri Bakanı, “Türk hükümetinin darbe girişimini yapanlara önlemler alması en doğal hakkı. Türkiye darbe gecesi uçurumun kenarındaydı, ben önlendiği için memnunum. Ancak şu ana kadar alınan önlemlerin bazıları ölçüyü aşıyor. Darbeyle doğrudan ilişkisi kesin olmayan on binlerce memur, öğretmen ve hâkimlerin ihraç edilmesi, binlerce okulun ve eğitim kurumunun kapatılması ve çok sayıda gazetecinin tutuklanması olamaz. Türk hükümeti darbe girişiminin arkasında Gülen hareketinin olduğu açık şekilde dile getirdi. Bizim beklentimiz, hukuk devletine yakışır bir süreç içerisinde sorumlu olanl arın tespit edilmesi” dedi.                        

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!