Güncelleme Tarihi:
ABD Başkanı Barack Obama ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy hemen her konuda anlaşmalarına rağmen, Türkiye'nin AB'ye katılımı konusunda anlaşmaya varamadı.
Fransa'nın Caen kentinde bir araya gelen iki liderden Obama, Türkiye'nin önemli bir NATO müttefiki olduğunu, ekonomisinin geliştiğini, Ankara'nın Avrupa ile yakın ilişki istediğini, kendisinin de bunu desteklediğini kaydetti.
OBAMA. TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİ ÇOK ÖNEMLİ
Sarkozy, Türkiye'nin Avrupa'ya entegrasyonu konusunda Obama'dan farklı düşüncelere sahip olduğunu ifade etti ve “Hedef konusunda, yani Türkiye'nin Doğu ile Batı arasında bir köprü rolü oynayabileceği konusunda hemfikiriz. Ama burada bir görüş ayrılığı var, bu da koşullar konusunda. ABD'nin geleneksel tavrı AB'ye entegrasyon, benimkiyse AB'ye entegrasyon değil” dedi.
Obama ise, ABD'nin bir AB üyesi olmadığını ve dolayısıyla, “AB'ye girişte uygulanan koşulları dayatamayacağını” söyledi, ancak Ankara'nın NATO bünyesinde çok çok önemli bir müttefik olduğunu belirterek, “Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin çok önemli olduğunu” vurguladı.
Barack Obama, “ABD'nin arzusu, Türkiye'nin Fransa, ABD ve Avrupa'nın diğer ülkeleriyle dostluk ilişkilerini güvencede hissetmesine olanak sağlayacak süreci, müzakereleri teşvik etmektir” dedi.
Sarkozy'nin Türkiye'nin NATO bünyesindeki çalışmalarını yürekten desteklediğini söylediğini belirten Obama, Fransa Cumhurbaşkanının Türkiye ile daha ileri düzeyde bir ekonomik entegrasyonla ilgilendiğini ifade ettiğini de kaydetti.
SRAKOZY: TÜRKİYE VE RUSYA'YA AYRI BİR ÖNERİDE BULUNDUK
Obama, “Dünyadaki bütün Müslümanlara, barışçı, refah, ekonomik planda entegre olmuş ve sadece bazılarını değil herkesi içine alarak gelişen bir dünya toplumuna katılmalarını yürekten istediğimize dair bir mesaj vermek lazım” dedi.
Sarkozy ise, Avrupa, Rusya ve Türkiye'ye ortak bir güvenlik ve ekonomi alanı yaratma önerisinde bulunduğunu hatırlatarak, “ABD ile koşullarla ilgili bir görüş ayrılığımız var. Türkiye'yi Doğu ile Batı arasında bir köprü unsuru yapmak hedefinde bir görüş ayrılığımız yok” diye ısrar etti.
Sarkozy, “Obama'ya benim için Avrupa'nın sınırlarının çok önemli olduğunu, çünkü Avrupa'nın dünyanın istikrar unsuru olduğunu ve bunun da yıkılmasını istemediğimi söyledim” ifadesini kullandı.
SARKOZY'NİN VERDİĞİ RESEPSİYONUNA NEDEN KATLMADI...
ABD Başkanı Barack Obama, Avrupa ziyaretini uzun tutmadığı yönündeki eleştirilere karşılık, hafif gezintiler veya parkta piknik yapmak için çok meşgul olduğunu söyledi.
Almanya'da bir günden az süre kalan ve Fransa'nın başkenti Paris'te kısa süre kaldıktan sonra yola çıkmak üzere olan Obama, birkaç saat süren kamu görevlerini yerine getirdikten sonra ailesi ile kısa ve özel bir mola verdi.
Obama, gazetecilerin hızlı ziyareti ile ilgili soruları üzerine, “Yoğun bir programım var. Paris'te sakin bir hafta geçirmeyi, Sen Nehri'nde gezinmeyi, eşimi alıp hoş bir yemeğe çıkmayı, Lüksemburg bahçelerinde piknik yapmayı her şeyden çok isterdim. Şimdilik bu günler bitti” dedi.
Bazı yorumcular, Obama'nın kısa ziyaretini Avrupa'ya ilgisinin az olduğuna bağlarken, Fransız yetkililer, Obama'nın Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin Elysee Sarayı'nda verdiği resepsiyona katılacak zaman bile bulamamasına şaşırdıklarını ifade etti.
Obama ise Fransa'nın ev sahipliğini hiçe saydığı yönündeki görüşlere karşılık, “İyi dostların gelenekler ve protokolleri önemsemediğini anlamanın önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
Barack Obama, “Bir gün eski başkan olacağım. O zaman beni Fransa'da eğlenirken bulacaksınız” dedi ve şimdi önceliğinin ülkesinin mali sorunlarını çözmek olduğunu sözlerine ekledi.
LE FİGARO: “SARKOZY İLE OBAMA ARASINDA TEK GÖRÜŞ AYRILIĞI TÜRKİYE”
Normandya Çıkartması’nın 65. yıldönümü dolayısıyla Fransa’da düzenlenen kutlamalarına katılan ABD Başkanı Barack Obama ve Cumhurbaşkan Nicolas Sarkozy’nin Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin olarak sergiledikleri görüş ayrılıkları, Fransız basınında yankı buldu. Le Figaro gazetesi, “Sarkoy ile Obama arasında tek görüş ayrılığı Türkiye” diye yazdı.
Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro, Barack Obama ve Nicolas Sarkozy’nin düzenlediği ortak basın toplantısında çeşitli konularda taraflarca verilen mesajları değerlendirdi.
Gazete, Nicolas Sarkozy ve Barack Obama’nın, başta İsrail’in işgal altındaki yerleşim merkezlerine son verilmesi veya İran’ın ve Kuzey Kore’nin nükleer programları olmak üzere, önemli uluslararası politika dosyalarında aralarındaki görüş birliğini sergilemek için Cumartesi günü Normandiya Çıkartması’nın 65. yıldönümü kutlamalarından yararlandıkları belirtilirken Sarkozy’nin, Türkiye’nin AB’ye katılımı konusunda "hafif bir görüş ayrılığı"nın bulunduğunu kabul ettiği"ne dikkat çekti.