Güncelleme Tarihi:
Kritik seçimlerdeki ilk tur oylamada, Yeni Zelanda 145 oy alarak Konsey'e seçilen ilk ülke olurken, 121 oy alan İspanya ile 109 oy alan Türkiye arasında ikinci tur oylama yapıldı. İkinci turda Türkiye 73, İspanya ise 120 oy aldı. Her iki ülke de yeterli oy sayısına ulaşılamadığı için üçüncü tur oylamaya geçildi. Üçüncü turda 132 oy alan İspanya ikinci geçici üyeliğe seçildi. Türkiye bu turda 60 oyda kaldı.
BM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada bir ülkenin Güvenlik Konseyi'ne seçilebilmesi için grubunun tek adayı bile olsa kullanılan oyların en az üçte ikisini alması gerekiyordu. 193 ülkenin tamamının oy kullanması halinde seçilebilmek için en az 129 oy alınması şartı vardı.
ÜÇ ÜLKE İKİ KOLTUK İÇİN YARIŞTI
Türkiye, 2009-2010 yılında görev yaptığı BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine tekrar aday olmuştu. Türkiye'nin bulunduğu Batı Avrupa ve Diğerleri grubu için iki koltuk ayrılmıştı. Söz konusu koltuklar için Türkiye, İspanya ve Yeni Zelanda yarışıyordu.
'TÜRKİYE'NİN ÇEKİLMESİ GEREKİRDİ'
İspanya Dışişleri bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, İspanya'nın BM Güvenlik Konseyi'ne seçilmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada; ikinci tur sonunda Türkiye'nin çekilmemesinin kendileri için büyük sürpriz olduğunu belirtti.
Margallo, "Birleşmiş Milletler'de gelenek, eğer diğer aday ülke çok gerideyse, etik olarak seçimden çekilir. Ancak Medeniyetler İttifakı'ndaki ortağımız Türkiye şunu bilmeli ki, artık Güvenlik Konseyi'nde sadık bir dostları var" diye konuştu.
15 üyeli BM Güvenlik Konseyi'nin beş koltuğunu daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa dolduruyor. Geçici 10 üye ise beşerli gruplar halinde iki yılda bir seçiliyor. Bugünkü oylamada görev süreleri dolacak olan Arjantin, Ruanda, G. Kore, Avustralya ve Lüksemburg’un yerine, bu ülkelerin grubunda yer alan beş yeni üye seçildi.
Seçimlere Afrika grubundan Angola, Asya-Pasifik grubundan Malezya, Latin Amerika ve Karayipler grubundan Venezuela tek aday olarak girdi. Afrika grubundan Angola 190 oyla, Malezya 187 oyla, Venezuela da 181 oyla Konsey'e seçildi.
Türkiye, 2008’de yapılan oylamada 2009-2010 dönemi BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği için 151 oy almıştı.
Oylamada Türkiye kazansaydı, 1 Ocak 2015’te göreve başlayacak olan Güvenlik Konseyi'nde ilk defa beş İslam ülkesi birden; Türkiye, Malezya, Çad, Nijerya ve Ürdün yer alacaktı.
DIŞİŞLERİ’NDEN AÇIKLAMA
Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin, BM Güvenlik Konseyi'nin dünya gündemini meşgul eden meseleler karşısında etkinliğini, şeffaflığını ve hesap verebilirliğini güçlendirecek şekilde yürütülecek çalışmalara destek vermeyi sürdüreceğini bildirdi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin de aday olduğu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 2015-2016 dönemi geçici üyelikleri için seçimlerin BM Genel Kurulu'nda dün yapıldığı ve bu çerçevede, Batı Avrupa ve Diğerleri Grubu'na ayrılan iki yere İspanya ve Yeni Zelanda'nın seçildiği hatırlatıldı.
Türkiye'nin, bugüne kadar olduğu gibi gelecek dönemde de BM'nin temel ilke ve hedefleri doğrultusunda uluslararası barış ve güvenliğin korunması yönündeki çabalara yapıcı katkılarda bulunmaya devam edeceği vurgulanan açıklamada, 1 Temmuz 2014 tarihinden bu yana Küresel Göç ve Kalkınma Forumu'nun dönem başkanlığını yürüten Türkiye'nin 1 Aralık 2014 tarihinden itibaren de G20'nin dönem başkanlığını üstleneceği ve 2016 yılının Mayıs ayında tarihte ilk defa düzenlenecek olan Dünya İnsani Zirvesi'ne ev sahipliği yapacağı ifade edildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Ülkemiz, BM Güvenlik Konseyi'nin dünya gündemini meşgul eden meseleler karşısında etkinliğini, şeffaflığını ve hesap verebilirliğini güçlendirecek şekilde yürütülecek çalışmalara destek vermeyi sürdürecektir."