Türkiye BM mesaisine Gazze kriziyle başladı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye BM mesaisine Gazze kriziyle başladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2009 00:00

’Devler Masası’na iki yıllık geçici süreyle seçilen Türkiye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki koltuğuna, İsrail’in kara harekátına başlamasından 7 saat sonra oturdu. ABD’nin, Libya’nın Gazze’de ateşkes çağrısını da öngören teklifini veto ettiği toplantıdan, hiçbir sonuç çıkmadı. BM Daimi Temsilcimiz Baki İlkin, "Türkiye olarak kara harekátından rahatsızlığımızı ilettik" dedi.

TÜRKİYE iki yıllık geçici üyeliğine seçildiği Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde ilk toplantısına, İsrail’in kara harekatına başlamasından 7 saat sonra katıldı. Arap Grubu adına Libya’nın talebiyle olağanüstü toplantıya çağrılan konseyde yapılan görüşmeler, somut bir anlaşmaya varmadan bitti. Libya, Güvenlik Konseyi’ne bir resmi açıklama teklifi sundu.

’Kitlenme oldu’

ABD, önceki gece 3.5 saat süren görüşmelerde, Gazze’de ateşkes çağrısı yapan ve Filistinlilere insani yardım gönderilmesini öngören metni, "lafzını gerekçe" göstererek veto etti. Türkiye’nin BM Daimi Delegesi Büyükelçi Baki İlkin, konseyden çıktıktan sonra Hürriyet’e yaptığı açıklamada şöyle konuştu: "Bu benim ilk toplantım. Resmi oturum değildi. Kapalı odalarda görüştük. Konseyde herkes görüşlerini açıkladı. Ortada yeni bir durum var. Eskisine kıyasla çok vahim bir durum. Nerede durur, nereye kadar gider bilmiyoruz. Türkiye olarak kara harekatından duyduğumuz rahatsızlığı, kaygılarımızı dile getirdik. Filistinliler toplantı sonunda başkanlık açıklaması yapılmasını istedi. Hazırladıkları taslak metni biz de uygun bulduk, kabul edilmesi için devreye girdik. Ama içeriğinden ziyade metnin nasıl açıklanacağı sorun oldu. ABD basın açıklaması yerine, Konsey Başkanı’nın kendi izlenimlerini basına aktarmasını istedi. Kitlenme oldu."

Bir kez kullanılan mekanizma gündemde

BM Güvenlik Konseyi, uluslararası güvenlik ve barışı ilgilendiren konularda "konsey kararı, başkanlık açıklaması ya da basın açıklaması" yaparak o konuyla ilgili karar alıyor ya da görüş bildiriyor. Konseyin "kararları" bağlayıcılık niteliği taşırken, "başkanlık açıklamaları" ve "basın açıklamalarının" böyle bir özelliği bulunmuyor, daha ziyade konseyin görüşünü ortaya koyuyor. 192 üyeden oluşan BM Genel Kurulu’nun Başkanı Manuel Descoto, Güvenlik Konseyi sorunu çözemediği takdirde BM tarihinde yalnızca bir kez kullanılan "Barış İçin Birleşme" başlıklı mekanizmayı işletecek. Genel Kurul’un salı günü toplantıya çağrılması gündemde.aması ya da basın açıklaması" yaparak o konuyla ilgili karar alıyor ya da görüş bildiriyor. Konseyin "kararları" bağlayıcılık niteliği taşırken, "başkanlık açıklamaları" ve "basın açıklamalarının" böyle bir özelliği bulunmuyor, daha ziyade konseyin görüşünü ortaya koyuyor. 192 üyeden oluşan BM Genel Kurulu’nun Başkanı Manuel Descoto, Güvenlik Konseyi sorunu çözemediği takdirde BM tarihinde yalnızca bir kez kullanılan "Barış İçin Birleşme" başlıklı mekanizmayı işletecek. Genel Kurul’un salı günü toplantıya çağrılması gündemde.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!