Güncelleme Tarihi:
The Daily Telegraph
"Türkiye, Avrupa'nın geleceği için hayati önemde"
İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband resmi temaslarda bulunmak üzere bugün Türkiye'de.
Miliband yapmış olduğu konuşmalarda AB'nin Türkiye'nin tam üyeliği için gayret göstermesi ve bunu amaçlaması gerektiğini söylemişti. Türkiye'nin 27 ülkeli AB bloğu içinde önemli bir yere sahip oluğu inancında olduğunu da ifade eden Miliband, bu konuda İngiltere'nin Türkiyeyi desteklemeye devam edeceğini sözünü vermişti..
Gazetede, İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband imzalı bir yorum yazısı yer alıyor. Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye verdiği taahhütlerin arkasında durması ve müzakere sürecinin devamını teşvik etmesi gerektiğini yazan David Miliband, Türkiye'nin de ifade özgürlüğü ve Kıbrıs gibi sorunlu konularda adımlar atmasının önemli olduğunu belirtiyor.
VOA-Amerika'nın Sesi
Amerika'nın eski Ankara büyükelçisi olan Morton Abramowitz, Türkiye'nin Amerika, İsrail ve Avrupa Birliği'yle ilişkilerini değerlendirdi.
İsrail ilişkileri:
"Türk-İsrail ilişkilerinde son yıllarda büyük ilerleme kaydedildi. Öte yandan Ak Parti'nin İsrail'e karşı bir mesafe koyduğu da doğru. İsrail özellikle Ermeni meselesinde Türkiye'den yana tavır aldı. Meselenin ahlaki boyutuyla siyasi çıkarlarını dengelemeye çalıştı. Ancak her nedense Türkiye'de İsrail'in Amerikalı Yahudileri kontrol ettiğine dair bir kanı var. Bu çok komik. Amerikalı Yahudiler Ermeni meselesi hakkında çelişkili görüşler taşıyor. Türkler bunu anlayamıyor."
ABD ilişkileri:
"Maalesef beni en çok kaygılandıran şey Türk kamuoyunda Amerika'ya verilen desteğin çok düşmüş olması. Yüzde 9'luk destek çok kötü. Nedeni kısmen Irak, kısmen PKK meselesi. Ben bu durumun, Amerikan Kongresi soykırım tasarısını muhtemelen geçirecekken kısa dönemde değişeceğini sanmıyorum. Tabii Kongre'nin tutumu değişebilir. Ancak eğer Ermeni tasarısı geçerse bu, Türk kamuoyunu çok kötü etkiler. Önemli olan Türk ve Amerikan hükümetlerinin tasarı geçtikten sonra etkisini azaltmak ve ikili ilişkilerin önemini vurgulamak için ne yapacakları. Bu kolay olmayacak."
Reuters
Rafsancani Uzmanlar Meclisi Başkanlığına seçildi.
Eski İran Cumhurbaşkanı Ayetullah Ekber Haşimi Rafsancani, ülkede dini lideri seçen ve denetleyen Uzmanlar Meclisi başkanlığına seçildi. Yapılan seçimlerde Rafsancani 41 oy alırken, daha radikal bir olarak tanınan rakibi Ayetullah Ahmed Cenneti 34 oyda aldı.
Rafsancani'nin bu önemli konuma seçilmesi, siyasette yeniden güç kazanmakta olduğu şeklinde yorumlanıyor. Rafsancani, iki yıl önceki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Mahmud Ahmadinejad karşısında başarısız olmuştu.