Güncelleme Tarihi:
Bir yandan Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye adaylık statüsü vermesi ile ilgili olumlu gelişmeler yaşanırken, diğer yandan Türkiye'nin Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği (AGSK) oluşumundan dışlanması gündeme geldi. AB'nin oluşturmak istediği AGSK'nın, Türkiye gibi AB üyesi olmayan ve NATO üyesi olan ülkelerle sadece ‘bilgilendirme ve danışma’ ilişkisi içine girmesi ve bu ülkelerin AGSK'nın faaliyetlerini engellemesine olanak verilmemesi için çalışmalar yapılıyor.
Fransa Dışişleri Bakanı Hubert Vedrine, bu konuya Finlandiya'daki AB Dışişleri Bakanları toplantısında Hürriyet'in sorularına verdiği cevapta, ‘AB dışındaki ülkelerin AB kararlarını bloke etmemesi için bir formül arayışındayız’ dedi. Vedrine, AB dışında olan ve NATO üyesi olan Türkiye ve benzeri ülkelerle ‘İstişare’ içinde olunacağını belirtti ancak, AGSK kararlarını engelleyici bir oluşumu kabul etmeyeceklerini söyledi. Yine aynı konuda Hürriyet'in sorularına yanıt veren İspanya Dışişleri Bakanı Abel Matutes ise, bu konuda daha ‘esnek’ görüş beyan etti. ve Türkiye'nin dışlanmaması gerektiğini vurguladı.
AGSK, AB Dışişleri Bakanları'nın Finlandiya'nın Saariselka kasabasında hafta sonu yaptıkları toplantıda gündeme geldi. Ancak bu toplantının ‘gayrı resmi’ olması ve bir karar alınmasından daha çok bakanların fikir alışverişinde bulunmaları nedeniyle AGSK konusunda somut bir adım atılmadı. Ancak bu konunun AB'nin gündeminde olduğu ve ülkelerin farklı görüşlere sahip olduğu bildiriliyor.
Geçen yıl Washington'da yapılan NATO zirvesinde Türkiye diplomatik alanda bir başarı sağlayarak, AB'nin oluşturmayı hedeflediği AGSK'nın ordu ya da ayrı bir güç oluşturması engellenmişti. AGSK'nın askeri ihtiyaçlarını NATO'dan temin etmesi ve bunun için de NATO üyesi ülkelerin tamamının onayının alınması benimsenmişti. Dolayısıyla bu karar, Türkiye'ye gerekirse AGSK kararlarını engelleme olanağı vermişti.