Türkiye Almanya Baharı mı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Almanya Baharı mı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2016 11:38

Önce şunu hatırlatmakta yarar var. Berlin'de cuma günü Davutoğlu-Merkel başkanlığında yapılan Türkiye-Almanya Yüksek İşbirliği Konseyi toplantısı, Alman kamuoyuna bir mülteci zirvesiymiş gibi yansıtıldı.

Haberin Devamı

Oysa Yüksek İşbirliği Konseyi kararı bir yıl önce alındı. O zaman bir mülteci krizi yoktu. Konsey, iki yılda bir ve dönüşümlü olarak toplanacak. İlki Berlin’de yapıldı.

Gelecek toplantı ise Türkiye'de.
Konsey, mülteci krizi olmasa da toplanacaktı. Mülteci krizi araya girdi.
Ama şöyle denilebilir; Mülteci krizi bu toplantıyı çok daha önemli kıldı.

YARIM SAAT BAŞ BAŞA

Berlin’deki toplantıda iki başbakan önce bakanlarla bir araya geldi. Ardından uzun süre başbaşa görüştü. Yanlarına kimseyi almadı. 

Kapalı kapılar ardından dışarı sızan bilgilere göre, toplantı inanılmaz samimi ve sıcak bir ortamda geçti.
Belki de iki ülke ilişkilerinde böyle bir ‘bahar havası’ bugüne kadar hiç esmedi.

Türkiye Almanya Baharı mı

Haberin Devamı

İki başbakanın ortak basın toplantısında yansıttıkları tavır da bu bilgiyi destekler nitelikteydi.
Merkel, bu ilişkileri çok daha yoğunlaştırmak için gelecek günler bizi bekliyor dedi.
Peki ama toplantıdan somut ne çıktı?
Önemli olan da bu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, büyükelçilikte Türk işadamlarıyla toplantıda söyledi: “AB ülkelerine
vize muafiyeti önümüzdeki ekim ayında kalkacak. Bu konuda çok yoğun çalışılıyor.”

YA TÜRKİYE

Almanya ise mülteci akınını durdurmak için Türkiye'nin vizeyi kaldırdığı birçok ülkeye yeniden vize uygulamasını istiyor. 

Fas bunların başında geliyor.

AB, Türkiye'ye vizeyi kaldırmak için 72 şart koştu.
Bu şartlardan biri, Türkiye’nin vize politikası ve mevzuatının AB ile uyumlaştırılması.
Özeti, AB’nin vize uyguladığı ülkelere Türkiye’nin de vize uygulaması.
Fas’la Türkiye'nin yoğun ticari ilişkileri var.

Türkiye Fas’a vize getirmeye çok sıcak bakmıyor. Gerekçesi de hazır; AB aynı şartlarla Sırbistan'a vizeyi kaldırdı. AB Rusya'ya vize uyguluyor, fakat Sırbistan Rusya'ya vize muafiyetini devam ettiriyor.
Başbakan Davutoğlu, Merkel’le basın toplantısında Fas’a vizeyi kaldırma hususunu “Bu ileride değerlendireceğimiz bir husus” diyerek zamana bıraktı.

3 MİLYAR EURO

Merkel, AB’nin mülteci akınını durdurma karşılığı 3 milyar Euro da dahil, Türkiye'ye verilen tüm sözleri yerine getireceği garantisi verdi. 

Niçin?

Haberin Devamı

AB, bugüne kadar Türkiye’ye verdiği sözlerin birçoğunu yerine getirmedi. Türkiye, AB’ye tam güvenmiyor, ama Almanya’ya güveniyor. Bu açıdan Merkel’in güvencesi önemliydi.

Almanya, Türkiye'ye kalkınma yardımını da artırdı. Almanya Kalkınma Bakanı Gerd Müller salı günü Mersin’e uçacak. Müller, ziyareti öncesi açıkladı; “Türkiye'yle işbirliğini bu yıl 36 milyondan 50 milyon Euro'ya çıkaracağız.”
Bu yardımlar özellikle Türkiye'nin sınır bölgelerinde okul, meslek eğitimi ve belediyelerin alt yapı harcamalarına gidecek.
Türkiye-Almanya İş Konseyi yeniden toplanacak. İki ülke arasında ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmek, ticaret hacmini artırmak için 1996 yılında Türkiye-Almanya İş Konseyi kuruldu. Ancak bu konsey uzun süredir toplanmıyordu. Şimdi yeniden canlandırılıyor ve nisan ayında ilk toplantısını yapacak.

TÜRKİYE AB ZİRVESİ

Diğer en önemli bir nokta ise Türkiye-AB zirvesi. Türkiye-AB arasında her yıl düzenli bir zirve yapılacak. Zirvenin amacı müzakerelerin yoğunlaştırılması. Brüksel’de toplanacak gelecek zirve 18 Şubat'ta.

Tüm bunlar Türkiye-AB ve Türkiye-Almanya arasında yeni bir dönemin başlangıcını gösteriyor. Ama karşılığı var; Türkiye’nin kendi toprakları üzerinden Avrupa'ya mülteci göçünü durdurması.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!