Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’nın Hessen Eyaleti’nde, 100 kadar sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Türk Alman Eğitim Platformu’nun ilk eğitim fuarı, Wiesbaden kentinde yapıldı. Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosluğu himayesinde düzenlenen toplantıya Başkonsolos Mustafa Çelik, İstanbul Üniversitesi Rektörü Mahmut Ak, Rhein Main Yüksek Okulu yöneticisi Ayşe Asar, Hessen Milletvekili Turgut Yüksel, Hessen Türk Toplumu Başkanı Atila Karabörklü, Türkçe Öğretmen Dernekleri Federasyonu Başkanı Yücel Tuna, Hessen DİTİB Başkanı Salih Özkan’ın da aralarında olduğu sivil toplum örgütleri temsilcileri, işverenler, öğretmenler ve veliler katıldı. Almanya’da iki dilli Türk öğretmenlerin yetişmesi için iki ülke üniversiteleri arasında işbirliği imkanlarının araştırılacağı dile getirilen toplantıda, Türkçenin de eyaletteki okullarda ikinci yabancı dil olarak okutulması için büyük bir kampanya başlatılacağı duyuruldu.
İKİ DİL DE YETMEZ
Türk gençlerinin Almanya veya Türkiye’de eğitim görebilmelerini önemli bir değer olarak niteleyen Başkonsolos Çelik, “Türkçemiz gençlere ikinci bir vizyon, ikinci bir ufuk olması açısından çok önemli. Artık günümüzde Türkçe ve Almanca ile de olmuyor. İngilizce ve başka dilleri de öğrenmek gerekiyor” dedi.
KAYBEDEN OLMAYALIM
Almanya dahil pek çok ülkede sosyal kökenin eğitimde büyük rol oynadığını kaydeden Ayşe Asar, “Türkiye kökenli vatandaşlarımızın başarılı olması, toplumda etkili olmaları, seslerinin duyulması için bu tür toplantılar çok önemli. Veli olarak örnek olmak, çocuklarımıza güvenmek, onları desteklemek çok önemli. Bizler toplumun kaybedenler sınıfı olmayalım. Başarımızda yetinmeyip toplumda daha etkin bir rol alalım” diye konuştu.
GENÇLERE FIRSAT
Rektör Mahmut Ak, “Üniversitemizin düzenlediği Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı’na lise eğitimini yurtdışında tamamlayan Türk öğrenciler de katılabiliyor. Buradaki Türk gençleri için bir fırsat. Gençlerin hayatlarında etkin ve yönlendirici bir rol almaları için yüksek öğretime önem vermelerini gönülden arzuluyorum” dedi.
AİLELER İLGİSİZ Mİ?
Eğitimde büyük bir dengesizliğin söz konusu olduğunu, bunu giderebilmek için köklü bir değişikliğin şart olduğunu belirten milletvekili Yüksel, “Türkçe, Almanya’da farklı eyaletlerde İngilizceden sonra yabancı dil olarak seçilebiliyor. Hessen’de yetkililer, velilerin Türkçeye ilgisiz kaldığını savunuyor. Sivil toplum kuruluşları ve velilerin bu yöndeki bir çabası olması şart. Ben de gereken desteği veririm” açıklamasını yaptı.
700 BİNDEN 20 BİN
Yücel Tuna, Almanya’da görev süresi sona eren Türkçe öğretmenlerinin yerine yenilerinin atanmadığını söyledi. Böylece anadil eğitiminin sonuna gelinmek istediğini savunan Tuna, 21 Şubatta Türkçenin okullarda öğretilmesi için kampanya başlatacaklarını duyurdu. Tuna, “Almanya’da 700 bin öğrenciden türlü engeller sonucu 20 bini anadil dersine katılabiliyor. Veli dernekleriyle başlatacağımız imza kampanyası, hem Alman makamlarını hem de çok desteğini göremediğimizi toplumumuzun harekete geçirilmesini amaçlıyor. Bu kampanyayı destekleyin, Türkçeyi prestijli diller arasına katalım” diye konuştu.
İŞVERENLERDEN DESTEK SÖZÜ
Hessen’de yakında başlatılacak “Türkçe yabancı dil olsun” talebine Türkiye kökenli işadamları da desteklerini açıkladı.
* MÜSİAD Hessen Başkanı Musa Aydın, üyelerini, Türk gençlerin meslek eğitimi konusunda daha duyarlı hale getireceklerini söyledi.
* Mehmet Kocagöl, bilgi ve eğitimin yanı sıra vizyonun ve iyi hayalin de başarı için çok gerekli olduğunu dile getirdi.
* Eğitim Platformu’nu çok geç kalmış bir adım olarak niteleyen İhsan Güler, çocukların liseye ve üniversiteye geçiş yapmaları için motive edilmesini istedi.
* Hilmi Selçuk, Almanya’da çok iyi imkanlar bulunduğunu, bunun mutlaka eğitim için değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.