Güncelleme Tarihi:
SUUDİ Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn’in başını çektiği bir dizi yönetimin “terörizmi ve aşırıcı hareketleri desteklediği” gerekçesiyle 5 Haziran’da başlattığı Katar’a abluka ile patlak veren gerilim önceki gün yeni bir aşamaya girdi. Uluslararası basına sızan bilgilere göre bu dört hükümet, Doha yönetimine 13 maddelik son derece ağır şartlar içeren bir talepler listesini iletti.
10 GÜN SÜRE
Katar’dan yayın yapan El Cezire televizyonu, geçen perşembe gecesi bu listenin krizde arabuluculuk rolü üstlenen Kuveyt üzerinden Katar’a iletildiğini bildirdi. Resmen açıklanmayan söz konusu listede Katar hükümetinin Türkiye’nin bu ülkede kısa süre önce kurmaya başladığı El Rayyan Askeri Üssü’nün kapatılması ve Müslüman Kardeşler hareketini terör örgütü ilan etmesi gibi çarpıcı maddeler var. Katar’a talepleri yerine getirmesi için de 10 gün süre verilmiş.
BAE: BOŞANMA OLUR
Katar’a abluka uygulayan ülkelerden BAE’den liste ile ilgili dün dikkat çekici bir haber geldi. BAE Dışişleri Bakanı Anwar Gargash, Twitter’dan paylaştığı mesajında Doha hükümetini listeye basına sızdırmakla suçladı. Bakan Gargash, “(Taleplerin Katar tarafından) sızdırılması kardeşimizden alışık olduğumuz çocukça bir hareket içinde arabuluculuğu bir iptal girişimidir. (Katar’ın) komşularının kaygı ve taleplerini ciddiye alması daha akıllıca olacaktır, yoksa bir boşanma gerçekleşecek” dedi.
İŞTE O LİSTEDEKİ MADDELER
1-Katar, resmen İran ile diplomatik ilişkilerini düşürmeli, Katar’daki İran’ın diplomatik misyonunu kapatmalı, İran Devrim Muhafızları’nın üyelerini sınır dışı etmeli ve İran ile askeri ve istihbarat işbirliğini sona erdirmeli.
2-Şu anda kurulmakta olan Türk askeri üssünü kapatın, ve Katar topraklarında Türkiye ile askeri işbirliğine son verin.
3-Özellikle Müslüman Kardeşler, DEAŞ, El Kaide, Fetih El Şam (eski adı Nusra Cephesi) ve Lübnan’daki Hizbullah olmak üzere tüm “terörist, sekter ve ideolojik örgütlerle” ilişkilerinizi kesin.
4-Suudi Arabistan, BAE, Mısır, Bahreyn, ABD ve diğer ülkelerin terörist kabul ettiği birey, grup ya da örgütlerin tüm finansman araçlarını durdurun.
5-Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn’in istediği bu ülke vatandaşı “terörist figürler”, kaçak ve aranan bireyleri kendi ülkelerine teslim edin.
6-El Cezire Ağı ve bağlı istasyonları kapatın.
7-Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn tarafından aranan kişilere vatandaşlık vermeye son verin.
8-Katar, son yıllarda izlediği politikalar yüzünden can ve diğer mali kayıpların tazmini için ödeme yapmalı. Miktar Katar ile koordinasyon içinde belirlenecek.
9-Katar, 2014’te Suudi Arabistan’la imzaladığı anlaşmaya uygun olarak, iktisadi meselelere ilaveten askeri, siyasi, sosyal ve ekonomik olarak diğer Körfez ve Arap ülkeleri ile kendisini aynı hizaya sokmalı.
10-Katar’ın desteklediği tüm muhalefet üyelerinin tüm kişisel bilgilerini gönderin ve geçmişte Katar’ın onlara sağladığı tüm desteği detaylandırın. Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn’deki tüm siyasi muhalefetle temasa son verin.
11-Arabi21, Rassd, Al Arabiya, Al Jadeed, Mekameleen ve Middle East Eye vb. da dahil olmak üzere doğrudan veya dolaylı Katar mali destekli olan bütün medya kuruluşlarını kapatın.
12-Katar’a gönderilen tüm talepleri 10 gün içinde kabul edin, aksi takdirde liste hükümsüz olacak.
13-Taleplerin kabulünden sonra ilk yıl için aylık, sonra da ikinci yılda her çeyrek dönemde denetimlere razı olun. Takip eden 10 yılda ise uyum için Katar yıllık olarak izlenecek.
5 HAZİRAN’DA BERİ İLİŞKİLER ASKIDA
Suudi Arabistan, BAE, Mısır, Bahreyn, Maldivler, Komorlar, Moritanya, Senegal, Yemen ve Libya’nın Tobruk yönetimi 5 Haziran’dan itibaren Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmişti. Çad, Cibuti, Eritre, Ürdün ve Nijer ise ilişki seviyesini düşürmüştü. ABD Başkanı Donald Trump’ın Katar’a yönelik hamleyi desteklediği şeklinde yorumlanan 6 Haziran tarihli tweet’i ve 21 Haziran’da da Suudi Kralı Selman’ın, Yemen savaşının mimarı olarak da bilinen 32 yaşındaki oğlu Prens Muhammed bin Selman’ı veliaht prens ilan etmesi dikkat çekmişti.
TÜRK ASKERLERİ TAKVİYE EDİLMİŞTİ
23 askerin önceki gün intikali ile birlikte Katar’daki Türk asker sayısı 111 oldu. Türk Silahlı Kuvvetleri, Katar’da Kara, Deniz, Hava kuvvetlerinden oluşan Taktik Tümen Karargâhı kuracak. Bu karargâhta jandarma da Katar unsurlarına eğitim verecek.
BAKAN IŞIK’TAN LİSTE YORUMU
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’a dün NTV televizyonunda katıldığı bir programda liste ile ilgili soru yönetildi. “Katar’a gönderilen talep listesinde Katar’daki Türk askeri üssünün kapatılması da var. Ne dersiniz” sorusu üzerine Işık, arzularının sorunların konuşarak çözülmesi olduğunu vurguladı.
Işık, “Böyle bir talep varsa ki ben henüz o talebi resmi olarak görmedim, bu tabii ikili ilişkilere müdahale anlamı da taşıyabilir” dedi. Milli Savunma Bakanı Işık, “Katar’daki Türk üssü, hem Katar askerinin eğitimi hem Katar ve bölgenin güvenliği amacıyla yapılan bir faaliyettir. Bundan hiçbir ülkenin rahatsız olmaması lazım” değerlendirmesinde bulundu. Bakan Işık, “Şu anda bu askeri anlaşmanın yeniden masaya getirilmesi ihtimali var mı” sorusuna da “Böyle bir ihtimal bizim açımızdan şu anda yok” yanıtını verdi.