Güncelleme Tarihi:
ŞENLİĞE katılan Hessen Eyaleti Uyum Sorumlusu Stefan Sydow, Türk toplumunun uluslararası politikanın kurbanı olmasını istemediklerini söyledi. Hessen’deki toplumun ‘bu taraf’ı veya ‘diğer taraf’ı olmadığını belirten Sydow, “Antisemitizm ve İslamofobinin bu toplumda yeri yok. Birlikte yaşam için güçlü bir sinyal vermeliyiz. Biz biriz. Büyük bir gazetenin manşeti, ‘Türk misafir işçiler ne yapıyor’ şeklindeydi. Bu manşete çok kızdım. Elbette hemşerilerimiz konu edinilebilir. Ama onları hala misafir olarak görmek doğru değil. Burada kalıcısınız, bu toplumun ayrılmaz bir parçasısınız” dedi.
KENDİLERİNİ GÜVENDE HİSSETMELİLER
Frankfurt Başkonsolosu Burak Karartı, Hessen Türk Toplumu’nun vizyonu ve faaliyetleri Türklerin güçlenen lobisi olma yolunda olduğunu söyledi. 3.5 milyon Türkiye kökenlinin iki ülke arasındaki ilişkilere önemli katkıda bulunduğunu belirten Karartı, şöyle dedi:
“Katkıların her iki ülkenin de yararına olacak şekilde devam etmesi için kendilerini Almanya’da güvende hissetmeleri, ayrımcılık yapıldığı kanaatine kapılmamaları, eşit şansa sahip oldukları düşüncesini yitirmemeleri gerekir. Fırsat eşitliğini gözeten bir eğitim anlayışının, anadilde eğitimin bu duygulara büyük bir katkısının olduğunu söylemek isterim. Göç konusuyla ilgili tartışmaların sağlıklı, yapıcı ve olumlu mecrada ilerlemeli.”
‘BU OLGUYU AKTARMALIYIZ’
Hessen Türk Toplumu Başkanı Atila Karabörklü, antisemitizm ve Türk düşmanlığına karşı ortak bir sinyal vermek gerektiğini söyledi. Almanya’da yaşayan Türk toplumunun artık kalıcı olduğunu, 60 yıllık göç deneyimini çoğunluk toplumuna artı değer olarak geri verdiğini kaydeden Karabörklü, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Türk toplumu, sosyal, kültürel, politik ve iş hayatında edindiği deneyimin değeri, özellikle yeni gelen mülteciler çalışmasında görüldü. Bu yöndeki projelerimiz, mültecilerin buradaki hayata kısa sürede adapte olmaları için iyi bir çalışma oldu. 50’ye yakın gönüllü kazandığımız bu çalışmalarla gurur duyuyoruz. Türk toplumu Almanya’nın bir parçasıdır. Artı değer katan bir kesimdir. Bu olguyu hem kendisine hem de Alman kesime aktarmamız gerekiyor.”
‘HER DİL BİR ZENGİNLİKTİR’
Frankfurt’a ‘Dostluk’ adıyla iki dilli yuva kazandıran sosyal yardım kuruluşu AWO’nun Başkanı Jürgen Richter, çift dilli kreş ve okulların Almanya’nın dört bir yanında açılması için Türk büyükelçiliği ile görüşeceklerini söyledi. İki dilli İngilizce okullara kimsenin ses çıkarmadığını kaydeden Richter, “Her dil bir zenginliktir. Türkçe neden okullarda okutulmasın? Bir Alman öğrenci neden Türkçe öğrenmesin, yeni bir dünya öğrenmesin? İki dilli yuva, ilkokul ve liseleri Almanya çapında açabiliriz” dedi.
Şenlikte sanatçı Serkan Çelik türküleriyle, Kamil Uslu da gösterisiyle sahne aldı.