Türk siyasetçilere AB çapında yasak istedi

Güncelleme Tarihi:

Türk siyasetçilere AB çapında yasak istedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2017 14:02

Avusturya’nın Sosyal Demokrat Partili (SPÖ) Başbakanı Christian Kern, Türk siyasetçilerin seçim kampanyası etkinliklerinin tüm Avrupa'da yasaklanması çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

ALMAN gazetesi Welt am Sonntag’a konuşan Kern, “Bu tarz seçim kampanyası etkinliklerini engellemek için ortak hareket etmeliyiz” dedi. Türkiye'deki anayasa değişikliğini ve gazeteci Deniz Yücel'in tutuklanmasını eleştiren Kern, şöyle konuştu:

“Türkiye çoktan sınırı aştı. Kaldı ki, Erdoğan başlangıçta çok umut vericiydi. Ben Erdoğan dönemindeki liberal safhayı çok iyi hatırlıyorum. O zaman bir enerji şirketinin yönetim kurulu başkanıydım. Viyana’da kaş çatmasına yol açabilecek feminist bir sanat sergisini İstanbul’da hiç sorunsuz açtık. Bir yenilik heyecanı vardı o zaman. Ama şimdi Türkiye birkaç yıldır Avrupa’dan giderek uzaklaşıyor.”

YARDIMI KESMELİYİZ

“Biz, müzakereler sürerken adım adım demokrasi ve hukuk devleti kurallarından uzaklaşan bir ülkeyle üyelik müzakereleri yapamayız. 2020 yılına kadar öngörülen ve Türkiye'yi üyeliğe hazırlayan 4.5 milyar euro yardımı da derhal kesmeliyiz veya siyasi reformlara gidilmesi şartıyla baskı yapmalıyız. Ama şu sıralar Avrupa Konseyi'nde bunun için çoğunluk olmadığını da biliyorum.”
Türkiye'nin AB'yle mülteci sözleşmesine harfiyen uyduğunu da itiraf eden Başbakan Kern, Türkiye ile ilişkilerin AB üyeliği hayali olmadan, yeniden düzene konulmasını istedi. Kern, “Türkiye güvenlik, göç ve ekonomik ilişkiler konusunda önemli bir müttefik. Türkiye mülteci sözleşmesindeki yükümlülüklerini yerine getiriyor. Bunun üzerine inşa etmeliyiz” dedi.

Haberin Devamı

ORTAK HAREKET ETMELİYİZ

Avusturya Başbakanı, “Türk siyasetçilerin Avrupa ülkelerinde referandum kampanyası yapması doğru mu?” sorusuna şu cevabı verdi: “Başkanlık sistemine geçilmesi Türkiye'de hukuk devletini daha çok zayıflatacak, kuvvetler ayrımını kısıtlayacak ve AB değerlerinden uzaklaştıracak. Bu tarz seçim kampanyası etkinliklerini engellemek için AB'nin ortak hareket etmesi akıllıca olur. Böylece Almanya gibi bu tür etkinlikleri yasaklayan tek tek ülkeler, Türkiye'nin baskısından kurtulur.”

SEÇİM İÇİN DEĞİL, GÖRÜŞMEYE GELSİNLER

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz da, Alman gazetesi Bild am Sonntag’a verdiği demeçte, Türk siyasetçilerin Avrupa'da seçim etkinlikleri yapmasına karşı çıktı. Kurz, “Türkiye'deki gerginlikler Avusturya'ya taşınamaz. Biz Türk hükümetine seçim kampanyaları için değil, ikili görüşmeler için Avusturya'ya gelmelerine sevineceğimizi bildirdik” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!