Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2008 12:38
42 Yahudiyi Nazi soykırımından kurtaran Türk diplomat Selahattin Ülkümen, New York’ta şükranla anıldı.
İkinci Dünya Savaşı sırasında 42 Yahudiyi Nazi soykırımından kurtaran Türk diplomatı Selahattin Ülkümen, New York’ta düzenlenen etkinlikte şükranla anıldı. "Schindler'in Listesi" filminin kahramanı Schindler gibi Yahudileri soykırımdan kurtarmak için büyük çaba gösteren Türk diplomat Selahattin Ülkümen hayatını riske atmıştı.
Dünyanın bir çok yerinde sergilenen “Visas For Life-Yaşam Vizesi” isimli serginin New York’un tarihi Ellis Adası Müzesinde açılışı dolayısıyla düzenlenen Yahudi Soykırımını anma etkinliğinde, İkinci Dünya Savaşı yıllarında görev yaptıkları ülkelerde Musevileri kurtarmak için büyük çaba gösteren ve bunda başarılı olan diplomatlar anıldı.
Türkiye’nin New York Başkosolos Yardımcısı Zeynep Kızıltan, etkinlikte 1944 yılında Türkiye’nin Rodos Başkonsolosu olan ve 2003 yılında vefat eden Ülkümen’e verilen plaketi aldı.
42 Yahudiyi kurtarmak için hatını riske atmıştıKızıltan plaketi aldıktan sonra yaptığı açıklamada, Ülkümen’in İsrail tarafından kendisine verilen “Righteous Among the Nations - Dünyanın En Erdemli İnsanları” unvanına sahip olduğunu anımsatarak, Ülkümen’in çok genç bir diplomat olarak Yahudileri kurtarmak için kendi hayatını riske attığını söyledi.
Kızıltan, Ülkümen’in, Yahudilerin toplama kamplarına gönderilmemesi için büyük çaba sarfeden ve 42 Yahudi’yi kurtaran ilk ve tek Müslüman diplomat olduğunu da vurguladı.
“Visas for Life” adlı sergide, eşinin ölümünün ardından oğluyla birlikte fotoğrafları bulunan Ülkümen’in Nazi subayına söylediği “Türk hukukunda bütün vatandaşlar eşittir, Hristiyan, Yahudi, Müslüman fark etmez” sözleri de yer aldı.
Ellis Adası ggöç edenlerin ilk "evi"
Serginin New York ve New Jersey eyaletleri arasında bulunan Ellis adasında açılması ayrı bir önem taşıyor.
ABD’ye 1892-1954 tarihleri arasında göç eden ve Avrupa’dan gemilerle gelen yaklaşık 12 milyon göçmenin ABD’de ayak bastığı ilk yer olan Ellis adası, 1990 tarihinde milli park ve göçmen müzesi olarak ziyaretçilere açıldı.
Ellis adasına ayak basan ve zengin olmayan göçmenler, burada ABD’li görevliler tarafından sorgulanıyor ve tıbbı muayeneden geçiriliyorlardı.
Ada, ABD’ye ayak basan 12 milyon civarında göçmenin bir anlamda “ilk evi” oldu. Adada hastane, yatakhane, yemekhane, okuma odası, duruşma odaları ve o günlerden kalma eşyalardan bazı örnekler halen muhafaza ediliyor.