Güncelleme Tarihi:
İŞTE AKINA UĞRAYAN TÜRK PAVYONU
Türkiye Pavyonu, “Yüzyılın tanıtım fırsatı” olarak adlandırılan Shanghai EXPO 2010’a birçok yönüyle damgasını vurarak, ön plana çıktı. Çarpıcı yapısından, tematik senaryosuna, kültür-sanat etkinliklerinden sunulan lezzetlere kadar birçok açıdan öne çıkan Türkiye Pavyonu’na gösterilen yoğun ilgi rakamlara da yansıdı. 80’inci gününde Shanghai EXPO 2010’u ziyaret eden kişi sayısı toplamda 30 milyona yaklaşırken, Türkiye Pavyonu ise %10’luk hedefinin de üzerine çıkarak, 3 milyonu aşkın ziyaretçiyi ağırladı.
80 GÜNDE 50 RESMİ HEYET, HER GÜN 3 VIP GRUP
Çin’in Şangay kentinde gerçekleştirilen ve devasa boyutu, bütçesi, katılımcı, ziyaretçi sayısı ile her alanda rekor kıran 2010 EXPO’sunda, birçok özelliğiyle ön plana çıkan Türkiye Pavyonu adeta cazibe merkezi oldu. Türkiye Pavyonu, Shanghai EXPO 2010’un 187’si ülke olmak üzere 246 katılımcısı arasında en çok ilgi çeken ve ziyaret edilen yapılar arasında alıyor. Bugüne kadar 50’ye yakın resmi heyetin ziyaret ettiği Türkiye Pavyonu’nu günde ortalama 3 VIP grubun geziyor olması da, bu yoğun ilginin bir diğer göstergesi oldu. Türkiye Pavyonu’nu gezen resmi heyetler, VIP grupları ve ziyaretçiler tarafından yazılan “muhteşem”, “şok edici”, “mükemmel”, “eşsiz”, “etkileyici” gibi deyimler ise, Anı Defteri’nde en çok kullanılan kelimeler arasında yer alıyor.
“TÜRKİYE MASALSI KIRMIZI BİR KUTU”
Türkiye Pavyonu’nun gördüğü bu ilgi, EXPO otoriteleri, Çin basını ve uluslararası medya kuruluşları tarafından da sık sık dile getiriliyor. Öne çıkan çeşitli özellikleriyle de sık sık EXPO yayınlarına giren Türkiye Pavyonu’nun Çatalhöyük temalı yapısı, “Masalsı kırmızı bir kutu” olarak betimleniyor. Shanghai EXPO 2010’un ana teması olan “Daha İyi Şehir, Daha İyi Yaşam”ın, Anadolu’daki binlerce yıllık tarihi ve kültürel zenginliklerle anlatıldığı Türkiye Pavyonu için ise “Mutlaka gezilmeli, yaşamınızda bir daha bulamayacağınız bir fırsat” değerlendirmeleri yapılıyor.
“360 DERECE İSTANBUL” BÜYÜLÜYOR
Yüksek teknoloji eseri Türk-Hollywood yapımı “360 derece İstanbul” filmi ise izleyenleri adeta büyülüyor. Ziyaretçiler, çok özel bir teknikle kaydedilen görüntülerinin dairesel bir ekranda yansıtıldığı İstanbul’un eşsiz güzellikleri içinde adeta hapsoluyor. Film, ziyaretçileri İstanbul’un kimi zaman sokaklarında, caddelerinde, meydanlarında dolaştırıyor, kimi zaman eşsiz bir boğaz sefasına çıkartıyor, kimi zaman da “kuş bakışı İstanbul” keyfini yaşatıyor. 360 Derece İstanbul filmi, gerek teknolojisiyle gerekse sunduğu güzelliklerle, EXPO arenasındaki en etkileyici sunumlar arasında yer alıyor.
Türkiye Pavyonu, yapısının yanı sıra sunduğu kültürel zenginliklerle de dikkat çekiyor. EXPO süresince düzenlenmekte olan kültür sanat etkinlikleri büyük ilgi görürken, Ebru Atölyesi’ndeki uygulamalar da adeta yığılmalara yol açıyor.
TÜRK MUTFAĞI'NIN LEZZETLERİ DİLDEN DİLE DOLAŞIYOR
Bununla birlikte Türkiye Pavyonu’nun öne çıktığı bir diğer alan ise hiç şüphesiz, Türk Mutfağı’ndan sunduğu eşsiz lezzetler oluyor. Gerek şovu ve gerekse eşsiz lezzeti ile Maraş Dondurması, ilk günden bu yana “EXPO’nun en iyi dondurması” olarak anılıyor. Maraş Dondurması’nın yanı sıra Türk Kahvesi ve Döner başta olmak üzere Türk Mutfağı’nın tüm eşsiz lezzetlerinin namı, EXPO alanının dışına taşarak, önce Şanghay’a ardından Çin ve diğer ülkelere yayılmış durumda. Dünyaca ünlü iki mutfağın, Çin ve Türk mutfaklarının lezzet arenasında tatlı bir rekabet yaşadığı restoran bölümü de, ziyaretçilerin yanı sıra resmi heyetlerin, VIP gruplarının ve diğer ülke personellerinin de tercih ettiği önemli bir yaşam alanı haline dönüştü.