A.A.
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2008 09:33
ABD'nin Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Dan Fried, NATO meselelerinde, "çok sağlam tavsiyeleri olan Türk meslektaşlarına" danışmayı öğrendiğini söyledi.
ABD Dışişleri Bakanlığına bağlı Yabancı Basın Merkezinde düzenlenen bir toplantıda NATO zirvesinin ardından değerlendirmelerde bulunan Fried, "Türkiye, füze savunması, Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması (AKKA) ve Gürcistan ile ilişkiler konularında hem NATO toplantılarında, hem de sahne arkasında çok aktif rol oynadı. Ben şahsen, genellikle çok sağlam tavsiyeleri olan Türk meslektaşlarıma danışmayı öğrendim" dedi.
Kıbrıs'taki gelişmelere ilişkin bir soru üzerine Fried, "Son dönemde kesinlikle cesaret verici işaretler oldu. Yeni bir açılımın üzerinde anlaşılmışa benziyor. Yeni bir işbirliği ruhu var. Bunu alkışlıyoruz" diye konuştu. Fried, "Kıbrıs hükümeti (Kıbrıs Rum Kesimi) ve bizim Türk dostlarımızla, yapılabilecek ilerlemeye ilişkin çalışmak istiyoruz" ifadesini kullandı.
BM Genel Sekreterinin siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Lynn Pascoe'nun Kıbrıs'a son ziyaretini hatırlatan Fried, ziyaretin ilerleme yönünde "gerçek bir fırsat" bulunduğu anlayışına yol açtığını söyledi ve "Yapılabilecek ne varsa yapacağız" dedi.
Dan Fried, "adada tarafların göstereceği ilerlemeye bağlı olarak, bunun Amerikan tarafından bir ziyareti veya başka unsurları içerebileceğine" işaret etti. Dan Fried, "Bu fırsatın geçip gitmesine izin vermeyelim. Bu, iyi bir zaman. Eğer ilerleyebilirsek, yapabileceğimiz her şekilde bunu yapalım" diye konuştu.
"MİLLİYETÇİLİK BÜYÜK BİR TEHLİKE"
Fried, NATO zirvesini "açık, dramatik ve verimli" olarak nitelerken, Gürcistan ve Ukrayna için "üyelik eylem planı" çıkmasını "büyük bir adım" olarak niteledi. Yunanistan'ın, kendi topraklarında bulunan Makedonya bölgesiyle eski Yugoslavya cumhuriyetlerinden Makedonya'nın aynı ismi taşımasına itirazını "en zorlu konulardan biri" olarak niteleyen Fried, bu sorunun aşılması için hem Yunanistan'da, hem de Makedonya'da isteklilik görmekten memnun olduklarını kaydetti. Avrupa Birliğine katılmış bir Makedonya ve zaten bu birlik içinde bulunan Yunanistan'ın işbirliği içinde olması gerektiğine işaret eden Fried, bunu "olabilecek en iyi sonuç" olarak niteledi. Balkanlar'da milliyetçiliğin kan dökülmesine yol açtığını vurgulayan Fried, kendisinin milliyetçiliği "büyük bir tehlike" olarak gördüğünü söyledi.
NATO zirvesinin kazanımlarını dört maddede sıralayan Fried, en başta, Afganistan'da NATO'nun kararlılığını koyarken, füze savunması kavramının tanınması, Gürcistan ve Ukrayna için üyelik eylem planının kabul görmesi ve Fransa'nın NATO ile yeniden entegre olma niyetini duyurmasını bunlar arasında saydı.
Fried, 15 yıl önce NATO'nun eylemde bulunan bir ittifak olmamasına karşın, bugün çok uzak yerlerde güvenliğe katkıda bulunan bir güç haline geldiğine işaret etti.