Yorgo KIRBAKİ/ATİNA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2010 00:00
Batı Trakya’da Türklerin çoğunlukta olduğu Gümülcine’nin Derbent köyündeki azınlık ilkokulunda öğretmenlik yapan aşırı milliyetçi müdür yardımcısı Hara Nikopulu’nun yalan haber yazdıkları gerekçesiyle haklarında dava açtığı iki yerel Türk gazetesi ağır para cezalarına çarptırıldı.
HERŞEY geçen ocak ayı başında Batı Trakya’daki “Rodop Rüzgârı” adlı internet sitesinde öğretmen Hara Nikopulu’nun Türk öğrencilere “Bana Allah’ın resmini çizin” dediğine ilişkin haberle başladı.
Yerel Türk gazetelerinden Birlik, Gündem ve Millet bu haberden yola çıkarak yayın yaptılar. Bunun üzerine Nikopulu üç gazete aleyhinde 1’er milyon euro’luk tazminat davaları açtı. Birlik gazetesi, mayıs ayında Yunan öğretmenle uzlaşmaya vardı. Gazetenin 30 mayıs tarihli sayısında “Yayınlanan makalenin tümünün gerçeği yansıtmadığı kanıtlanmıştır. Gazetemiz ise yukarıda adı geçen köyde bulunan az sayıda kişinin dezenformasyonunun kurbanı olmuştur. Nikopulu’dan özür diliyoruz” denildi. Nikopulu, Birlik Gazetesi’ndeki davasından vazgeçerek, benzer uzlaşmalara gitmediği Gündem ve Millet gazeteleri aleyhindeki davalarını sürdürdü.
Öğretmen kahraman ilan edildiBiri İskeçe diğeri Gümülcine’de bakılan iki ayrı davada, Batı Trakya’da gerek okul içi gerek okul dışı faaliyetleri ile yerel Türklerin tepki gösterdiği ve bu ders yılı başında görevinden alınarak Selanik’e tayin edilen, buna karşı, Yunan medyasının büyük bir bölümü tarafından “kahraman” gibi gösterilen Nikopulu’nun tazminat talebi haklı bulundu.
Haftalık Gündem Gazetesi 90 bin (150 bin euro’ya kadar ulaşabilir), Millet Gazetesi ise 60 bin euro para cezasına çarptırıldı. Bu arada Atina Akademisi, Büyük Derbent köyünde öğretmen iken “ulusal tutumu” nedeniyle Nikopulu’yu önceki gün “Gümüş Ödülü” ile ödüllendirdi.
Ağır ceza için ne dedilerHürriyet’e konuşan Gündem gazetesi sahibi Hülya Emin “Mahkemenin öngördüğü tazminat, bizim ekonomik olarak altından kalkamayacağımız bir meblağdır. Mahkeme kararına tabii ki saygılıyız. Ancak unutulmaması gerek. Hukuk cezalandırmak için değil hakkaniyet ve eşitliği sağlamak için vardır” dedi.
Millet Gazetesi’nin ortaklarından Bilal Bodur “Astronomik bir ceza verildi. Bu şekilde azınlık basını susturulmak isteniyor” diye konuştu.
Birlik Gazetesi’nin sahibi İlhan Tahsin ise “İspat edemediğimiz bir
haber için cezalandırılmamız normaldir, ama iki gazeteye verilen cezalar çok ağır” dedi.