Türk doktordan meme kanserini durduracak buluş

Güncelleme Tarihi:

Türk doktordan meme kanserini durduracak buluş
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2007 00:00

ABD’nin en önemli tıp merkezi Mayo Clinic’te kanser araştırmacısı olarak çalışan Türk doktoru Muzaffer Çiçek, meme kanserinin büyüyüp gelişmesini önleyecek bir buluş yaparak dünya tıp çevrelerinin dikkatini üzerine çekti.

ANKARA Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesi’ni bitirdikten sonra devlet bursuyla Amerika’ya gelen Doç. Muzaffer Çiçek, 2.5 yıldır sürdürdüğü araştırmalarda östrojen hormon senteziyle ortaya çıkardığı ’2ME’ molekülünün deney farelerinde meme kanserinin büyümesini durdurduğunu, kanser hücrelerinin kemiklere yayılmasını (metastaz) önlediğini bildirdi. Cleveland Clinic’te beş yıl doktora sonrası çalışmalarını takiben 2005’te Mayo Clinic’e geçen 40 yaşındaki Muzaffer Çiçek, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, dünyadaki meme kanserine yakalanan milyonlarca kadına ümit verecek buluşunu şöyle özetledi:

"Meme tümörleri kemiğe yayıldığında kemik iliğinde büyüyerek dev osteoclast hücrelerini de harekete geçirmektedir. Hücreler kemiği eriterek kanser hastasında şiddetli ağrılara sebep olmakta, ayrıca kemiği zayıflatarak kırılgan hale getirmektedir. Bu gelişmelerin ışığında, 4T1 adı verilen fare meme kanseri hücrelerine, kırmızı floresan proteinini kodlayan geni transfer ettik. Bu teknik ile meme dokusu altına ve kemik iliğine bu tümörleri enjekte ederek, tümörlerin nasıl büyüdüğünü ve kemiğe yayıldığını gördük. Akabinde, 2ME molekülünü belirli dozlarda deri altına enjekte ettik. Bunun da, tümörlerin büyümesini yavaşlattığını ve kemiğe yönelik metastazı durdurduğunu mikro tomoğrafi ile saptadık. Ayrıca, 2ME molekülünün tümor hücrelerini öldürdüğünü de görüntüledik.’’

Doçent Muzaffer Çiçek, yakında 2ME molekülünün kanser hastaları üzerinde uygulanacağını açıklayarak, ’’Mayo Clinic’te Faz 1 klinik çalışmaları başlamış durumda. Moleküler düzeyde çalışmalarım devam ediyor. Liderliğini yaptığım bu araştırmada Oregon State Universitesi uzmanları da var. ABD’de her yıl 40 bin civarında kadın meme kanserinden hayatını kaybediyor. Tümörün memeden kemik iliğine atlaması halinde hastaların yüzde 80’i beş yıl içinde ölüyor. Buluşum olan 2ME molekülünün önümüzdeki yıllarda önemli bir kanser ilacı olarak gelişeceğini söyleyebilirim. Böylece meme kanseri hastalarını kurtarmak mümkün olacak’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!