Güncelleme Tarihi:
Ceylan, Türkiye'nin son altı ay içinde "52 bin kişi yakaladığını" açıkladı. Yedi bin kişiye Türkiye'ye giriş yasağı konulduğunu da belirten Ceylan, 1200 kişinin ise sınır dışı edildiğini bildirdi.
Ceylan, geçen hafta katıldığı BBC'deki HARDtalk programında, Türkiye'nin IŞİD terör örgütüne örtülü destek verdiğine ilişkin soruları yanıtladı.
Ceylan, "Türkiye'nin aşırı İslamcılar konusunda son dönemde bazı temel hatalar yapıp yapmadığı" yolundaki soruya, 2011'den başlayarak müttefiklerini Suriye'deki radikalleşme olasılığı konusunda uyardıklarını söyledi.
"IŞİD'İN 2011'DE 500 MİLİTANI VARDI, ŞİMDİ 30 BİN OLDU"
Ceylan şöyle konuştu:
"2011’den başlayarak tutarlı şekilde müttefik ve ortaklarımızı Suriye’deki, Şam’daki rejimle ilgili bir şey yapmazsak bunun bölgeyi radikalleştirmeye mahkum olduğu konusunda bilgilendirdik. Yaşanan şey, tam da bu. 2011’de bu el-Kaide ya da IŞİD türü teröristlerin sayısı yüzlerle sayılıyordu. 400-500 kişi kadardı. 2-3 yıllık bir sürede rakam şimdi neredeyse 30 bine çıktı."
"ALTI AYDA 52 BİN KİŞİ YAKALADIK"
Ceylan, Türkiye'nin bu militanların Suriye'ye geçişine "kolaylık sağladığı" ve Türkiye'ye "Suriye ve Irak'a giden cihat otoyolu" dendiğine ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine ise şu yanıtı verdi:
"Suriye’ye gidenlerin bazıları Türkiye’ye pasaportlarıyla geldiler. Güvenlik ve istihbarat alanlarında endişelenenlere, Türkiye’ye seyahat eden şüpheli kişiler hakkında bilgi paylaşımı yapmak üzere açık bir çağrıda bulunduk. Son 6 ayda 52 bin kişi yakalandı. Giriş yasağı listesi genişletildi. Yaklaşık 7 bin kişiyi kapsıyor. Binden fazla kişi sınır dışı edildi. Türkiye, bu serbest geçişi kesmek için sert önlemler aldı."
"TEK TARAFLI MÜDAHALE OLMAZ"
Büyükelçi Ceylan, Türkiye'nin Kobani politikası konusunda ise, "tek taraflı müdahale olmaz" dedi. Ceylan şöyle konuştu:
"ABD ile derin istişareler içindeyiz. General Allen, Türkiye’ye iki kez gitti. NATO Genel Sekreteri oradayken de Türkiye’deydi. Tüm siyasî liderlerimizle kapsamlı istişarelerde bulundu. Elbette net, entegre ve bütüncül bir strateji geliştirmek zorundayız. Yalnızca Kobani ve Kobani’de yaşananlara yönelik değil, Suriye ve Irak da dâhil bölge geneline yönelik olmalı. Aksi takdirde Türkiye’den beklenen tek taraflı bir eylem olmamalı çünkü tek taraflı eylemler daima risklidir. Şu an Kobani’ye odaklanıyorsunuz. Düşünün ki Türkiye tek başına gidip Kobani’ye müdahale etti, Türkiye açısından bunun sonuçları ne olur? IŞİD bir tehlike, 82 Türk vatandaşını öldürdü. 2003’te el-Kaide’nin İstanbul’da gerçekleştirdiği terör saldırılarına maruz kaldık. 40 yıldan uzun süredir biz, Türkiye’de terörden muzdaripiz. Bu, sınırları aşan ve uluslararası eylem ve çaba gerektiren uluslar ötesi bir tehlike."
"KOBANİ'YE 60 TIR GÖNDERDİK"
Büyükelçi Ceylan, Türkiye'nin Kobani'ye yönelik lojistik desteğini sürdürdüğünü ve bölgeye 60 tır gönderildiğini de söyledi. Ceylan, "Belirli lojistik desteği Kürtlere sağladık. Kobani’ye 60 tır yolladık. Tüm yerel aktörlerle temas hâlindeyiz. Türkiye’nin Kobani karşısında hiçbir şey yapmadığını söylemeye devam ederseniz bu çok yanıltıcı olur" dedi.