Türk başbakanı ilk kez Meksika'da

Güncelleme Tarihi:

Türk başbakanı ilk kez Meksikada
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Diplomatik ilişkinin kurulmasından tam 70 yıl sonra ilk kez bir Türk başbakanının Meksika'yı ziyaret etmesi, iki ülkeye yeni ufuklar açtı. Başbakan Mesut Yılmaz'ın Meksika ziyaretinde, iki ülke de birbirlerinin üzerinden NAFTA ve AB engellerini aşma kararı aldı.

Yılmaz'ın gezisiyle Meksika ile ihracatın arttırılması, karşılıklı ekonomik yatırımların geliştirilmesi, kültür ve eğitim alanlarında dört anlaşma imzalandı. Meksika Cumhurbaşkanı Ernesto Zedillo, önceki akşam Başbakan Yılmaz onuruna verdiği yemekte, kendileri açısından bir köprü olarak gördükleri Türkiye üzerinden Orta Asya, Ortadoğu, Rus ve AB pazarına girmeyi hedeflediklerini bildirdi. Zedillo aynı şekilde Türkiye'nin de NAFTA üyesi olan Meksika üzerinden Kuzey ve Latin Amerika'ya açılacağını söyledi.

Yılmaz iki gün süren gezisini dün tamamlarken, ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Güneş Taner, önceki akşam gazetecilerle yaptığı sohbette Türkiye'nin Meksika planını anlattı. Taner, birkaç ay önce Latin Amerika ülkelerinde görev yapan Türk büyükelçilerle yaptıkları toplantıda, ikili anlamda ticaret yerine ‘küresel ticaret olanaklarının araştırılması’ kararına vardıklarını söyledi. Taner bu amaca uygun ülke olarak da Meksika'nın seçildiğini vurguladı. Meksika'nın NAFTA üyesi olduğunu da anımsatan Taner, ‘‘Türkiye'nin hem Kuzey Amerika hem de Latin Amerika'ya küresel anlamda açılımını sağlamayı hedefliyoruz’’ dedi. Güneş Taner, Meksika Cumhurbaşkanı Zedillo ve Sanayi Bakan Yardımcısı ile yaptığı görüşmede de bu konu üzerinde durduklarını söyledi. İkili ticaretin geliştirilmesi halinde Meksika'nın Türkiye üzerinden sadece Ortoğu'ya değil, Türk cumhuriyetlerine de açılım yapacağını belirten Taner, ‘‘Türk cumhuriyetlerinden sağlanacak doğalgaz ve petrol 300 milyar dolarlık bir yatırım olanağı yaratacak. Türkiye üzerinden geçecek bu enerji hattının ortaya çıkaracağı küresel ticaretten Meksika'nın da yararlanmasını istiyoruz’’ dedi.

Tarım, tekstil ve turizm gibi alanlar da Meksika ile işbirliğine girmeyi hedeflediklerini söyleyen Taner, Meksika Maliye Bakanı Jose Angel Gurria ile yaptıkları toplantıda da ağırlıklı olarak dünyada ortaya çıkan ekonomik kriz üzerinde durduklarını söyledi.

GÖRMEYENE GÖSTERECEĞİZ

Taner, Washington'da IMF ve Dünya Bankası'nın ortak toplantısına katılacağını da söyledi. Toplantıda ağırlıklı olarak Brezilya'nın içine girdiği krize çözüm yollarının aranacağını da bildiren Taner, ‘‘Türkiye'nin ekonomisinin kuvvetli olduğunu ve diğer ülkelerle aynı kefeye konulmaması gerektiğini ortaya koyup görmeyen gözlere gördürmeye, duymayanlara da duyurmaya çalışacağız’’ diye konuştu.

Başbakan Yılmaz, ABD ve Meksika gezisi için kiralanan DC-8 tipi özel uçakla dün sabah saatlerinde Meksika'dan ayrıldı. Yılmaz bu sabah saatlerinde Türkiye'de olacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!