Güncelleme Tarihi:
Yaklaşık 1.5 yıldır Berlin'in göbeğindeki Kreuzberg semtinin Oranien Meydanı, çadır işgali altındaydı. Afrika kıtasından gelen ve sayıları 60 ile 100 arasında değişen mülteciler Oranien Meydanı’nı 1.5 yıldır işgal ediyorlardı. Talepleri kendilerine burada kalma hakkı verilmesiydi. Berlin İçişleri Bakanı CDU’lu Frank Henkel, 18 Ocak’a kadar mültecilere çadırları kaldırmaları için ültimatom verdi. Aksi takdirde çadırlar polis zoruyla kaldırılacaktı. Ancak mülteci çadırlarının arkasında Berlin'deki sol gruplar vardı. Çadırların zorla sökülmesi durumunda İstanbul'daki Gezi eylemleri benzeri olayların patlamasından korkuluyordu. Aralık ayında Hamburg'da Rote Flora adlı kültürevinin kapatılmak istenmesi üzerine çıkan olaylar bunun en önemli uyarısıydı.
DİLEK ÇIKTI
Peki Çadırlar zor kullanmadan, olaysız nasıl kaldırılacaktı? Berlin Eyalet Başbakanı SPD’li Klaus Wowereit, bunun için bakanlar kurulunda bir kahraman aradı. Çalışma, Kadın ve Uyum Bakanı SPD’li Dilek Kolat, bu zorlu işe Ocak ayı sonunda gönüllü aday oldu. Kolat mültecilerle konuşarak, çadırları gönüllü sökmeye ikna edecekti. Kimse buna pek şans tanımadı. Kolat bunu başarırsa, Berlin Eyalet Başbakanı Wowereit'ın veliahtı olur, başarısız kalırsa, yıldızı söner yorumları yapıldı.
NE POLİS, NE TOMA
Ve bu sabah saat 06.00'da olan oldu. Mülteciler kendi elleriyle çadırları sökmeye başladı. Kepçeler çadırları konteynere taşıdı. Ortada ne polis vardı, ne çevik kuvvet, ne TOMA ile tazyikli su sıkan polis araçları, ne de biber gazı.
Çadırların sökülmeye başlandığı haberi sosyal medya üzerinden yayıldı. Çadırların kalmasını isteyen otonomlar meydana gelip, mültecilerden çadırları sökmemesini istedi. Aralarında sert tartışmalar çıktı. Yer yer itişip kakışmaya kadar varan tartışmalar olaysız önlendi. Mülteciler “Siz karışmayın” diye karşı çıktı.
“ÖRNEK OLSUN”
Öğle saatlerine doğru bir iki çadırın dışında tüm çadırlar söküldü. Bakan Kolat, bu çadırların sahipleri tarafından gönüllü sökülmediği için müdahale etmediklerini ama onları da ikna edeceklerini söyledi.
Çadırlar sökülürken, Kolat’a “Nasıl ikna ettiniz?” diye sordum. İşte cevabı:
“Mültecilerle konuşarak, bu sorunu çözdük. Çadırların sökülmesi işini mültecilerle birlikte hazırladık. Onlar söktü, kepçeler taşıdı. Tüm endişemiz otonom grupların olay çıkarması yönündeydi. Buna karşı da tedbirimizi aldık. Mültecilere kalmaları için iyi bir yer ayarladık. Burada kalma hakkını yasalar belirliyor. Kalma hakkı sözü vermedik ama bunun için onlara hukuksal destek garantisi verdik. Bu uzlaşı, konuşarak, diyalog içinde sorunları çözmenin mümkün olduğunu gösteren en iyi örnek.”