Türk avukat ‘soykırım’ iptali için başvurdu

Güncelleme Tarihi:

Türk avukat ‘soykırım’ iptali için başvurdu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2016 20:10

TÜRK avukat Melih Akkurt, Alman Parlamentosu’nun 2 Haziran’da aldığı Ermeni soykırım kararının iptali için Alman yargısına başvurdu.

Haberin Devamı

Akkurt, parlamentonun aldığı kararın yok sayılmasını talep etti. Akkurt “Uluslararası örnekler ve Alman hukuku haklı olduğumuzu gösteriyor. Birkaç gün içinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de gideceğim. Sonuçta hukukun evrensel ilkelerinin kazanacağına eminim. Her Türk vatandaşı bu kararın iptali için başvurabilir” dedi.

- YOK HÜKMÜNDEDİR: Almanya’nın Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ne taraf olduğunu anımsatan Akkurt, Alman Anayasasının 25. Maddesinde devletler hukukunun yasalardan üstün olduğu hükmüne dikkat çekti. Dilekçede, “Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’nin 6’ncı maddesinde soykırımın ancak mahkeme kararıyla tespitinin yapılabileceği hususu dikkate alındığında yargı kararı olmaksızın yasama organı tarafından çıkarılan yasa, açık ve bariz yetkisizlik nedeniyle yok hükmündedir” denildi.

Haberin Devamı

- AİHM KARARLARI VAR: AİHM Büyük Dairesi’nin, 15 Ekim 2015 tarihinde açıkladığı İsviçre kararında da soykırım suçuyla ilgili net ifadelere yer verildiği belirtilen dilekçede, 27510/08 sayılı kararda böyle bir suçun varlığına ancak eylemin yapıldığı ülkenin yetkili ceza mahkemesi veya yetkili Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (Lahey Adalet Divanı) hükmedebileceği vurgulandı. Bu kararda, parlamentoların, hükümetlerin, akademik kuruluşların 1915 olayları hakkında soykırım kararı veremeyeceğinin net bir şekilde ifade edildiği de belirtilen başvuruda, Alman Parlamentosu’nun aldığı kararla hangi evrensel hukuk ilkelerinin ihlal edildiği de sıralandı.

- HERKES BAŞVURABİLİR: Akkurt, kararının iptali için her Türk vatandaşının Alman Anayasa Mahkemesi’ne başvurabileceğini belirterek, başvuru öncesi, 1948 BM Bildirisini, Alman Devletler Ceza Kanununun 6. Maddesi, Akayesu kararı (Ruanda), Srebrenica Kararı (Sırp katliamı) ve AİHM 2015 Perinçek kararını incelediğini belirterek, başvuru dilekçesinde bu örnekleri de kullandığını vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!