Güncelleme Tarihi:
Yaklaşık yedi aydır hükümet karşıtı gösterilerin sürdüğü Tayland’da Genelkurmay Başkanı Prayuth Chan-ocha’nın önceki gün yönetime el koyduklarını açıklamasıyla ülkedeki gerilim daha da arttı. 7 Mayıs’ta Anayasa Mahkemesi’nin görevden aldığı eski Başbakan Yingluck Şinavatra’nın da dahil olduğu 100’den fazla politikacı dün cuntanın çağrısı üzerine ordu yetkilileriyle görüştü.
BAŞBAKAN GÖZALTINDA
İlerleyen saatlerde eski Başbakan Şinavatra ve bazı aile üyeleri gözaltına alındı. Kısa süre önce turistlerle dolan alışveriş caddesi ve barların bulunduğu bölgelerde ise sokaklarda darbenin ardından askerler geziyor. 22.00-05.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağının uygulanmasıyla turistler ülkelerine dönmeye başladı. Yiyecek bulamama korkusuyla açık buldukları marketlere akın eden Taylandlılar ise adeta rafları boşalttı.
ESNAF RAHATSIZ
Bangkok’un turistik bölgelerinin başında gelen Patpong’daki esnaf kepenk indirdi. Eğlence hayatının yoğun olduğu bölgedeki gecede 300 ile 500 dolar arasında kazanan barlar, hediyelik eşya satıcıları kapandı. Turistlerin daha çok saat 20.00’den sonra geldiğini anlatan Patpong’taki esnaflardan Boonsam Joyese, “Günde 50-100 dolar kazanıyordum. Şimdi 20-30 dolar kazanıyorum. Erken saatte dükkanımı kapatıp evime gidiyorum. Turistler gece kulüpleri kapalı olduğu için gelmiyor. Bir an önce darbenin son bulması lazım. Ailem buradaki dükkanla geçimini sağlıyor. Turistler gelmezse herkes aç kalır” dedi.
“İŞ YAPAMAZ OLDUK”
Darbeden en çok etkilenenler kesimlerden biri de taksiciler. 10 farklı taksi şirketinin bulunduğu başkentte turistlerin ülkelerine dönmesi ve sokağa çıkma yasağı nedeniyle binlerce taksi boş kaldı. Ayda 1000 dolar kazandığını anlatan taksi şoförü Somsak Jaindekro, “Son yedi aydır turist sayısı azalmıştı. Gelirim de düştü. Ancak sokağa çıkma yasağıyla iş yapamaz hale geldim. Gündüz çok sıcak olduğu için kimse dışarı çıkmıyor. İşimizin yüzde 60’ını gece yapıyorduk. Gece de sokağa çıkma yasağı var. Bu ay gelirim yüzde elli düşer” dedi.
Günlük zarar: 100 milyon dolar
-68.8 milyon nüfuslu Tayland, yılda 30 milyona yakın turist çekiyor, 2013 yılında yaklaşık 43 milyar dolarlık turizm geliri elde edilmişti.
-2014 yılında 65 milyar dolar turizm gelirinin beklendiği ülke ordunun yönetime el koymasının ardından ekonomik krize doğru gidiyor.
-Askeri darbenin ülke ekonomisine günlük 100 milyon dolar zarar verdiği belirtiliyor. Ülkeye gelmesi beklenen 1 milyondan fazla turist tatilini iptal edince fiyatlar yarıya indi. Gecelik 250 dolar olan ortalama beş yıldızlı otel fiyatları 120 dolara kadar düştü.
-Uluslararası fuarlar iptal edilmedi ancak birçok firma katılmayacağını açıkladı. Taylandlı yetkililer darbenin turizmi etkilemeye devam etmesi halinde 1 milyondan fazla kişinin işsiz kalacağını belirtiyor. Ordu ise turizmin etkilenmemesi için gerekli önlemlerin alındığını açıkladı.
-Türkiye’den ise her yıl Tayland’a yaklaşık 50 bin turistin gittiği belirtildi.
DÜNYA KINADI
Tayland’da ordunun, sıkıyönetim ilanından iki gün sonra darbe ilan etmesi uluslararası arenada tepki çekti.
-Birleşmiş Milletler, “Darbe sonrası Tayland’ın geleceğine ilişkin ciddi kaygılarımız var” açıklaması yaptı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Tayland’da hızla anayasal, sivil ve demokratik bir yönetime geçilmesini istediklerini belirtti.
-ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 10 milyon dolarlık karşılıklı yardımın askıya alınabileceğini söylerken “Tayland ordusunun kararından hayal kırıklığı duyuyorum. Darbenin hiçbir gerekçesi olamaz. Tayland’la ilişkilerimizi gözden geçiriyoruz” dedi.
-Avrupa Birliği Dış Politika Temsilcisi Catherine Ashton, güvenilir ve kapsayıcı seçimlerin mümkün olan en kısa sürede yapılmasının önemli olduğunu söyleyerek “Ordu, demokratik yönetimin temel bir ilkesi olarak sivillerin anayasal otoritesini kabul etmeli ve buna saygı göstermeli” dedi.
-Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın ofisinden yapılan açıklamada “Tayland halkının temel özgürlüklerine saygı gösterilmesi” istenildi.
-Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Ley, tüm taraflara itidal çağrısı yaptı.