Güncelleme Tarihi:
Geçmişte döllenmiş yumurtalar laboratuvar ortamında azami altı gün tutulabiliyordu. Yumurtaların gelişmeye devam edebilmesi için en geç yedinci günde rahme nakledilmesi gerekiyordu.
İngiltere'den Cambridge, ABD'den Rockefeller Üniversitesi'nden uzmanların birlikte geliştirdiği yeni teknik sayesinde, döllenmiş yumurtalar, bir kimyasal karışımı içinde 13 gün boyunca büyütülebiliyor. 14'üncü günde embriyolarda cilt, kas, omurga, beyin ve iç organlara dönüşecek tabakaların gelişmeye başladığı gastrulasyon evresi başlıyor.
Cambridge Üniversitesi'nden memeli gelişimi ve kök hücre biyolojisi uzmanı Magdalena Zernicka-Goetz, bu ilerlemeyle, yumurtanın rahimde nasıl büyüdüğüne dair benzersiz bilgiler elde ettiklerini belirtti.Profesör Zernicka-Goetz, özellikle yumurtanın rahme nakledilme aşamasının hamileliğin erken dönemlerindeki kayıpların en önemli sebeplerinden biri olduğunu hatırlatarak, bu işlemin geciktirilmesinin tüp bebek uygulamalarında başarıyı artıracağını vurguladı.
Altı yıldır devam eden araştırma sayesinde, embriyolardaki, hamileliğin erken dönemlerinde kayıplara neden olan gelişim kusurlarının gelişiminin de daha iyi anlaşılabileceği ifade ediliyor.Öte yandan bu gelişme bazı etik tartışmaları da beraberinde getirecek. Embriyonun hücre gelişiminin başladığı ve uluslararası camiada sınır kabul edilen 14'üncü güne kadar laboratuvarda tutulması, "İleride bebekler laboratuvarda mı doğacak?" endişelerini yaratabilir.
Profesör Zernicka-Goetz, böyle bir şeyin "fazlasıyla uzak" bir gelecek olduğunu belirterek, "Bu dediğiniz, bilim değil, bilim-kurgu" diye konuştu.