Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2008 00:00
Bilimadamları, Homeros’un İlyada ve Odysseia destanlarındaki astronomik verileri değerlendirerek Truva’nın düştüğü tarihi günü gününe hesapladılar.
Odysseus’un Truva’dan dönüşünü anlatan Odysseia destanındaki güneş tutulmasından yola çıkan bilimciler, Truva’nın MÖ 1188 yılında düştüğü tezini ortaya attılar. Çünkü bu tarihten 10 yıl sonra, 16 Nisan 1178 tarihinde Yunan kahraman Odysseus, İthaka’daki karısı Penelope’ye dönmüştü ve o gün güneş tutulmuştu. "Proceedings of the National Academy of Sciences" dergisinde yayınlanan habere göre, Rockefeller Üniversitesi’nden Marcelo Magnasco ve Arjantin’deki gözlemevinden Marcelo Magnasco, Odysseia destanını inceleyerek, gözden kaçmış 4 önemli ipucu buldular. İki bilim adamı bu ipuçlarının Odysseus, karısını elde etmeye çalışan taliplileri öldürmek için döndüğü gün bir tam güneş tutulması gerçekleştiğini kanıtlıyor.
Bu dört astronomik olayın aynı zaman dilimi içerisinde asla gerçekleşmeyeceği bilindiği için, bilim adamları 100 yıllık bir dönem içindeki yıldız haritalarını incelediler. Sonuçta böyle bir güneş tutulmasının yalnızca MÖ 16 Nisan 1178’de gerçekleştiğini gördüler. Odysseus’un 10 yıl süren Truva savaşından sonra Ithaka’ya dönüşünün 10 yıl sürdüğü göz önüne alınırsa Truva’nın düştüğü tarih de MÖ 1188’e denk gelmesi gerekiyor. Ancak bu iddiaların Homeros uzmanlarını tatmin etmeyebileceği söyleniyor.
Mitoloji mi gerçek mi
Homer destanındaki astronomik ipuçları
Odysseia destanında yer alan dört astronomi olayı Truva savaşıyla ilgili tarihlerin bulunmasında ipucu verdi.
1- Tam güneş tutulmasının önkoşullarından olan bir dolunaydan söz edilmesi.
2- Homeros, Odysseus’un karısı Penelope’ye talip olan erkekleri öldürmesinden 6 gün önce Venüs’ün gökyüzünde parlak göründüğünü yazıyor.
3- Ülker ve Çoban yıldızlarının olaydan 29 gün önce günbatımında görünür olması.
4- Odysseus’un katliamından 33 gün önce Merkür’ün şafakta yüksekte ve yörüngesinin batı ucunda durduğu ifadelerinin destanda geçiyor olması.