‘Trump’ı başkan seçmeyin’ baskısı

Güncelleme Tarihi:

‘Trump’ı başkan seçmeyin’ baskısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2016 00:12

ABD’de kasım ayında yapılan başkanlık seçimlerinin ardından bugün 538 kişiden oluşan Seçici Kurul’un oy verip başkanı ilan etmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

ABD’de başkan genel oyla değil, eyalet bazında elde edilen delege sayısıyla belirleniyor. Bir eyalette en fazla oyu alan başkan adayı o eyalet için ayrılmış bütün delegeleri topluyor. Bu delegeler Seçici Kurul’u oluşturuyor. Bu kurulda 270 delegeyi bulan aday da başkan ilan ediliyor. Başkanlık seçimlerinde Demokrat Partili Hillary Clinton ülke genelinde 3 milyondan fazla oy aldı. Ancak Cumhuriyet Partili Donald Trump, salıncak eyaletler diye adlandırılan oy tercihi değişen eyaletlerde ipi göğüsleyerek kağıt üzerinde 306 delegeye ulaştı. Hillary Clinton ise 232 delegede kaldı. Normal şartlarda Seçici Kurul’un bu sonucu onaylaması gerekiyor.

 

3 SENARYO KONUŞULUYOR

Trump başkanlığına sıcak bakmayan seçmen ise Cumhuriyetçi Partili delegelere Hillary Clinton lehine taraf değiştirmesi için yoğun baskı yapmaya başladı. Delegelere her gün binlerce e-posta geldiği belirtiliyor. Üç senaryo üzerinde duruluyor. İlki en çok şans tanınan seçenek. Delegeler Trump lehine karar verir. 2’nci senaryo delegelerin taraf değiştirerek Hillary’den yana tercih kullanması. Ancak bu senaryoya pek şans tanınmıyor. Üçüncü ihtimal ise iki tarafın da 270 sayısına ulaşamaması.

 

Haberin Devamı

FİRST LADY IVANKA MI?

Donald Trump’ın eşi Melania’nın 10 yaşındaki oğlu ile New York’ta yaşamaya devam edeceği belirtilirken Trump’ın kızı Ivanka’nın ‘first lady’lik rollerinin bazılarını üstlenebileceği konuşuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!