Trump’a isyan

Güncelleme Tarihi:

Trump’a isyan
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2017 22:41

‘Müslüman yasağı’ diye nitelenen kararnamenin yankıları sürerken, ABD Dışişleri Bakanlığı’nda görevli binden fazla personel bir iç yazışma kanalında dolaşıma giren mektuba imza atarak, Başkan Trump’a bayrak açtı.

Haberin Devamı

KAMUOYUNDA ‘Müslüman yasağı’ olarak bilinen ve ABD’ye yedi İslam ülkesinden giriş vizelerini 3 ay süreyle askıya alan kararnamenin yankıları sürüyor. Yasağa imzayı atan ABD Başkanı Donald Trump’ın selefi Barack Obama tarafından atanan Vekil Adalet Bakanı Sally Yates ile Göç Dairesi Vekil Başkanı Daniel Ragsdale’i kararnameye karşı çıktıkları gerekçesiyle geçen pazartesi gecesi azletmesi sonrası sular durulmuyor.

MÜTTEFİKLER VE EKONOMİ

Bu kez de ABD Dışişleri Bakanlığı’nda görevli bin civarında personel bu kararnameyi eleştiren bir mektuba imza attı. Amerikan New York Times gazetesinin haberine göre bu mektup bakanlık içi şikâyet ve eleştiri kanalından dolaşıma girdi ve dünya genelinde onlarca Amerikan elçiliğine yayıldı. Kararnameye açıkça karşı çıkan ifadeler içeren mektupta vize yasağının “müttefikleri yabancılaştıracağı” ve “ABD’ye ekonomik açıdan zarar vereceği” savunuluyor.

Haberin Devamı

E-POSTA İLE KATILIM

Bazı diplomatlar, katılımcıların muhalif kampanyaya “Ben de varım” veya, tam ad, soyadı, pozisyon ve makam ile “Lütfen benim ismimi de imzacı olarak ekleyin” diye yazarak e-postayla dahil olduklarını söyledi. İmza atan dışişleri personelinin sayısının daha da artabileceği belirtiliyor. Amerikan Dışişleri Bakanlığı bünyesinde 7 bin 600 diplomatik personel ve 11 bin memur çalışıyor.

7 AY ÖNCE DE İŞLETİLMİŞTİ

Bu iç yazışma kanalında protesto, itiraz geleneği Vietnam Savaşı’nın son dönemlerine dayanıyor. Bu kanal, son olarak yedi ay önce Obama yönetiminin Suriye’deki içsavaşa dair politikasını eleştirmek için bir metne imza atan diplomatlarla gündeme gelmişti. Suriye siyasetinden rahatsız olan 51 diplomat Obama yönetiminin, ateşkes çabalarını ihlal etmeye son vermesi için Esad rejimine karşı güdümlü füze ve hava gücünün makul şekilde kullanılmasını öngören bir siyaset izlemesi gerektiğini vurgulamıştı.

PARTİ TABANI YASAĞI DESTEKLİYOR

ABD’de yapılan anketler Cumhuriyetçi seçmenin Trump’ın uygulamalarını desteklediğini gösteriyor.  Quinnipiac Kamuoyu Araştırması’na göre Cumhuriyetçi seçmenin yüzde 80’den fazlası Trump’ın performansını başarılı buluyor. Reuters/Ipsos anketine göre de Cumhuriyetçilerin yüzde 75’i Müslüman ağırlıklı ülkelere vize yasağını ‘etkili’ ya da ‘az çok’ şekilde destekliyor. Demokrat tabanda ise yasağa destek yüzde 19 düzeyinde ölçülmüş.    

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!