‘Nereden gelirse gelsin mültecilerin hepsini aldı’

Güncelleme Tarihi:

‘Nereden gelirse gelsin mültecilerin hepsini aldı’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2017 10:01

Cuma günü ABD’nin başkanlık koltuğuna oturacak olan Donald Trump, Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Bild ve İngiltere’nin The Times gazetelerine verdiği demeçte izleyeceği politika hakkında önemli ipuçları verdi.

Haberin Devamı

DEDESİ Alman olan Trump, Almanya’yı övdü ama Merkel’i eleştirdi. Dedesi Almanya’nın Bad Dürkheim kentinden olan Trump, bunun kendisi için ne anlama geldiği sorusunu şöyle yanıtladı: “Almanya’yla gurur duyuyorum. Almanya’nın bende özel bir yeri var. Bad Dürkheim, değil mi? Gerçek Almanya orası değil mi? Soru anlamsız. Gerçek Almanya. Hayır, hayır ben Almanya’yla gurur duyuyorum. Almanya’yı seviyorum, İngiltere’yi seviyorum.”

Almanya’yı ziyaret ettiğini anlatan Trump, Merkel’i tanımadığını, kendisiyle hiç görüşmediğini ama önceleri Merkel’e çok saygı duyduğunu, mükemmel bir lider diye düşündüğünü belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ama bence, Merkel felaket bir hata yaptı. Tüm bu kaçak mültecileri ülkeye almakla. Tüm bu insanları, nereden gelirse gelsin, hepsini aldı ve hiç kimse onların nereden geldiğini bilmiyor. Çok büyük, çok kötü bir hata bu. Ama bundan bağımsız, ben kendisine saygı duyuyorum. Merkel’i beğeniyorum. Ama kendisini hiç tanımıyorum. O nedenle bir şey söyleyemem.”

Haberin Devamı

DÜZENİ SEVİYORUM

Trump, “Alman kökenli olarak tipik bir Alman yanınız var mı?” sorusuna, “Düzeni seviyorum. İşlerin düzgün yapılmasını seviyorum. Almanlar bu yanıyla tanınıyor, ben de öyle. Düzenin yanında güçlü olmayı da seviyorum. Almanya dünyanın en sıkı seyahat kurallarına sahip ülkelerdendi. Merkel’le görüşeceğim. İnsanlar hata yapar. Ama bu çok büyük bir hataydı. Suriye’de güvenlik bölgeleri kursaydılar, çok daha ucuza gelirdi. Hatta bu parayı Körfez ülkeleri karşılardı. Onlardaki para kimsede yok. Bütün bunlar, Almanya’nın şimdi yaşadığı travmadan çok daha ucuza mal olurdu. Ben olsam şöyle derdim: Suriye’de güvenlik bölgeleri kurun. Ama aslında tüm bunların hiç olmaması gerekirdi. Irak’a hiç müdahale edilmemeliydi, doğru değil mi? Bu muhtemelen, bizim ülkemizin tarihinde aldığı en kötü kararlardan biriydi. Bu arı kovanına çomak sokmak gibi bir şey. Şimdi tüm zamanların en büyük karışıklığıyla karşı karşıyayız. Ben bazı şeylere baktım. Oh, bunu sizlere gösteremem, çünkü gizli. Daha yeni Afganistan’a baktım. Taliban’a bir bakınca, insan kendi kendine soruyor, ne oluyor orda. Her renk varda orda ve her yıl çoğalıyorlar.”

Haberin Devamı

SURİYE ÇOK BERBAT

“Ordunun başkomutanı olarak ilk hedefiniz ne?” sorusuna Trump, “IŞİD” yanıtını verdi. Trump, “IŞİD’le nasıl mücadele edeceksiniz?” sorusunu şöyle cevaplandırdı:
“Bunu şimdi söylemem. Ben öyle Obama veya ötekiler gibi değilim. Musul’a bakın. Musul bir felaket, çok korkunç. Musul’a müdahale edeceklerini dört ay önceden açıkladılar. Ben dedim ki, niye? Bunu önceden açıklamak zorunda mısınız? Bu işte sizin sorunuza benziyor. Ne zaman ve nasıl müdahale edeceksiniz? Hangi silahları kullanacaksınız ve saat kaçta?”
Putin’in Suriye’ye müdahalesini de “Çok kötü, çok berbat” diye niteleyen Trump, ABD’nin de bir şey yapmadığını, fırsatı kullanamadığını belirtti ve “Şimdi artık çok geç” dedi. Trump şöyle konuştu:
“Her şey çok geç. Bir gün sona erecek. Halep korkunçtu. Kenti terk etmek isteyen yaşlı kadınları nasıl öldürdüklerini görmek, çok korkunç. Sanki sadece keyif almak için adam öldürüyorlar. Ah, korkunç şeyler bütün bunlar. Halep çok korkunç bir durumda.”
Trump, “İran’la atom sözleşmesini yırtıp atacak mısınız?” sorusuna, “İran anlaşmasını ne yapacağımı söylemeyeceğim. Öyle kart falı bakmak istemiyorum. Ben, öyle herkesin önüne çıkıp ‘Ben şunu, şunu yapacağım’ diyen politikacılardan değilim. Ben yapmam gerekeni yapacağım.”

Haberin Devamı

AB ÖNEMLİ DEĞİL

Donald Trump, AB’nin kısmen, ABD’yi ticarette vurmak için kurulduğunu belirtti ve “Dağılır mı, birleşir mi, benim için bir önemi yok” diye konuştu.
“Tweet atmaya devam edecek misiniz?” sorusuna Trump, Twitter, Facebook ve Instagram’da 46 milyon takipçisi olduğunu, bu sayıyı korumak ve daha da büyütmek istediğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!