Bakanı kovdu

Güncelleme Tarihi:

Bakanı kovdu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2017 06:40

ABD’de Vekil Adalet Bakanı Yates, ‘Müslüman yasağı’ olarak algılanan ve ABD’ye girişi sınırlayan başkanlık kararnamesini uygulamayacağını açıklayınca Başkan Trump tarafından önceki gece ani bir kararla azledildi. Trump, Yates gibi Obama döneminde atanmış Göç Dairesi Vekil Başkanı Ragsdale’i de görevden aldı. Washington DC’deki Dulles Havalimanı’nda annesi İranlı 5 yaşındaki bir çocuğun 5 saat kelepçeli tutulduğu ortaya çıktı. Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer olayla ilgili, “Bir kişinin yaşı ya da cinsiyeti nedeniyle tehdit oluşturmayacağını öngörmeyi yanlış kabul ediyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ABD’nin 45’inci Başkanı Donald Trump’ın yedi Müslüman ülkenin vatandaşlarına ülke sınırlarını 3 ay boyunca kapatan kararname krizi büyüyor. Vekil Adalet Bakanı Sally Yates, kararnameye karşı çıktığı gerekçesiyle Başkan Trump tarafından önceki gece görevinden alındı. Yates, Adalet Bakanlığı’ndaki görevli avukatlara da kamuoyunda ‘Müslüman Yasağı’ olarak algılanan kararnameyi savunmamaları talimatını vermişti. Trump, ayrıca ABD Göç ve Gümrük Dairesi Vekil Başkanı Daniel Ragsdale’i de görevden aldı. Eski Başkan Barack Obama döneminde atanmış yetkilinin görevden alınması için herhangi bir gerekçe açıklanmadı.

OBAMA ATAMIŞTI

ABD Başkanı Trump, görevden almadan bir süre önce attığı tweet’te, Yates için, “Obama’nın Adalet Bakanı” ifadesini kullanmıştı. Sally Yates, Obama döneminde, Adalet Bakanı Loretta Lynch’in yardımcılığı görevini yürütüyordu. Obama’nın görevi Trump’a devretmesi sonrası ise yeni başkanın “isteği” ile vekâleten Adalet Bakanlığı görevini üstlenmişti.

Haberin Devamı

‘TRUMP BİZZAT AZLETTİ’

Amerikan New York Times (NYT) gazetesine göre Yates’in azledilmesine bizzat Donald Trump karar verdi. Görevden alma Trump’ın Adalet Bakanlığına önerdiği Senatör Jeff Sessions’ın dünkü Senato’daki onay oturumu öncesinde gerçekleşti. Sally Yates’in yerine Vekil Adalet Bakanlığına Virginia Doğu Bölge Savcısı Dana Boente getirildi. Boente göreve gelir gelmez, kararnamenin uygulanması talimatını verdi.  

BEYAZ SARAY: İHANET ETTİ

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer imzasıyla yayınlanan açıklamada, Trump’ın, Adalet Bakanlığına vekalet eden Yates’i görevden aldığı bildirilerek, “Adalet Bakanı Vekili Sally Yates, Birleşik Devletler vatandaşlarını korumaya yönelik tasarlanmış yasal bir kararnameyi uygulamayı reddederek Adalet Bakanlığı’na ihanet etmiştir. Bu kararnamenin yasallığı Adalet Bakanlığı Hukuk Müşavirliği tarafından onaylanmıştır” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, Yates’in, Obama’nın atadığı bir yetkili olduğu ve sınırlar ile yasadışı göçmenlik konularında zayıf olduğu öne sürüldü.

‘AKIL HOCASI SESSIONS’

Haberin Devamı

Amerikan Washington Post (WP) gazetesi de Trump’ın Adalet Bakanlığı’na önerdiği isim olan Jeff Sessions’ı mercek altına aldı. Gazete, tartışmalı kararnamelerde Donald Trump’ın imzası olsa da onun akıl hocasının Sessions olduğunu yazdı. WP, Alabama Eyalet Başsavcılığı görevinde bulunmuş olan Jeff Sessions’ın ideolojik açıdan aşırı sağın serbest ticaret, uluslararası ittifaklar ve beyaz olmayanların göçünden kaynaklanan ‘tehditler’ için kullandığı ‘ruhsuz küreselleşme’ kavramından beslendiğine dikkat çekti.

BİLGİ NOTU: ABD Başkanı Trump’ın 27 Ocak’ta imzaladığı başkanlık kararnamesi kapsamında 90 gün süresince Irak, Libya, Suriye, İran, Sudan, Somali ve Yemen’den gelenler, vize türleri veya belgelerine bakılmaksızın ABD’ye alınmayacak. Kararname Suriye’den mülteci alımını süresiz, diğer mülteci alımını ise 120 günlüğüne askıya alıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!