Güncelleme Tarihi:
Ensülin iğnesine son
ALMANYA'nın Münih kentinde düzenlenen uluslararası diabetik konferansına katılan Giessen Kliniği profesörlerinden Reinhard Bretzel, şeker hastalarını kortizon kullanmadan ensülin iğnesinden kurtaran yeni tedavi yöntemini Hürriyet'e açıkladı. Hastanın pankreasından hücre alınarak karaciğerine naklediliyor, vücut bir süre sonra kendi şekerini üretiyor.
Prof Bretzel'in verdiği bilgiye göre bu yöntem ‘I.Tip’ denilen iğneye bağımlı şeker hastalarının tedavisinde kullanılıyor. Bretzel yöntemi şöyle anlatıyor; ‘Bir kişinin pankreasında 700 bin adacık var. Biz bu adacıklardan 350 bin kadar hücreyi alıp şırınga ile şeker hastasına enjekte ediyoruz. Yani tohum eker gibi karaciğere ekiyoruz. Bu hücreler karaciğere ulaşarak tutuyor, kan şekerini kontrol etmeye başlıyor ve gerektiğinde insülin üretiyor.’
Kalp için pıhtı açıcı
AMERİKAN Gıda ve İlaç Dairesi, kalp kriz sonrasında kapalı damarı 5 saniye de açan süper etkili bir ilaç geliştirdi. Halen kullanılan benzer ilaçlar 90 dakikada etki gösteriyor.
Ticari adı TNKase olan ilaç tek bir doz halinde uygulanıyor. Genentech Başkanı Arthur Levinson, ‘TNKase kalp krizi tedavisinde önemli bir avantaj sağlıyor, doktorlar için en hızlı bir sürede yeni, güvenli ve etkin bir tedavi alternatifi sunuyor’ yorumunu yaptı.
Kalp krizi sonrasındaki birkaç saat içinde uygulanan tedavi yöntemleri, hastanın sağ kalma şansını büyük ölçüde artırıyor. TNKase isimli tek dozluk ilaç 5 saniyede etkisini gösterirken, yine Genentech Şirketi tarafından geliştirilen Activase isimli ilaç 90 dakikada etkisini gösteriyor. TNKase de Activase gibi kullanılan bir ilaç. Tek doz olarak uygulanan ilaç kapalı damarı açıyor.