Güncelleme Tarihi:
Son kağıt baskısıyla bugün okuyucularına veda eden gazete, yarından itibaren sadece internet üzerinden yayımlanacak.
Son sayısıyla birlikte dört hatıra eki de veren gazetenin son başyazısında, “30 yıl boyunca riyakarlıkla, cehaletle, despotlukla, yoksullukla, klişelerle, yalanla ve şöhret magaziniyle mücadele ettik. Yaptıklarımızı önemsiyorsanız, bize katılın ve online olarak okumaya devam edin” ifadeleri kullanıldı.
Gazetenin son kağıt baskısında, İngiltere Başbakanı David Cameron’ın, “The Independent’ın son kağıt baskısını görmek İngiliz basını için üzücü. 30 yıl boyunca bu gazete düşünceli ve basiretli bir şekilde olayların kaydını tuttu. Belki her zaman aynı fikirde değildik ama The Independent İngiltere’nin özgür basınının kalbinde hiç şüphesiz önemli bir rol oynadı” sözlerine de yer verildi.
Gazetenin bağlı olduğu ESI Media’dan geçen ay yapılan açıklamada, gazetenin kağıt baskısına mart ayında son verileceği bildirilmişti.
Günlük tirajı 40 bine kadar düşen gazetenin son kağıt baskısı bugün okuyucularla buluştu.
Sürekli zarar eden gazeteyi Rus milyarder Alexander Lebedev, 2010'da sembolik 1 sterlinlik bedeli ödeyerek satın almıştı. Eski bir KGB ajanı olan Lebedev, medya grubunun yönetimini İngiliz vatandaşı olan oğlu Evgeny'ye bırakmıştı.
DİJİTALE GEÇME KARARI ALAN İLK GAZETE
Tirajı bir dönem 400 bini aşan The Independent, İngiltere'de kağıt baskıya son verip sadece dijital yayına geçme kararı alan ilk ulusal gazete oldu.
Yayım hayatına 1986'da başlayan The Independent, Andrew Marr ve Robert Fisk gibi önemli İngiliz gazetecileri çalıştırdı.
Liberal ve sol okur kitlesine sahip gazete, 2003'te Irak'ın ABD ve İngiltere'nin öncülüğündeki koalisyon güçlerince işgaline karşı yaptığı yayınla dikkati çekmişti.
Filme de çekilen "Bridget Jones’un Günlüğü" romanı, gazeteci - yazar Helen Fielding’in The Independent’taki köşesinin de adıydı.