Temmuz zirvesi öncesi Scholz’dan Türkiye’ye çağrı: İsveç’in NATO yolunu açın

Güncelleme Tarihi:

Temmuz zirvesi öncesi Scholz’dan Türkiye’ye çağrı: İsveç’in NATO yolunu açın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2023 07:00

Temmuz ayındaki NATO zirvesi öncesinde İsveç’in birliğe alınması yönünde Türkiye’ye uluslararası baskı devam ediyor. Son olarak Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Türkiye’ye İsveç’e üyelik yolunu açma çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Almanya Başkbakanı Olaf Scholz, 29-30 Haziran’da Brüksel’de yapılacak Avrupa Birliği (AB) Konseyi öncesinde dün Federal Meclis oturumunda hükümet faaliyetleri üzerine açıklamalar yaptı. Konuşmasının önemli bir kısmını Alman hükümetinin geçen hafta açıkladığı Ulusal Güvenlik Stratejisi ve Rusya-Ukrayna savaşına ayıran Almanya lideri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da seslenerek İsveç’in NATO’ya tam üyelik yolunun açılması çağrısında bulundu.

MADRİD’İ İŞARET ETTİ

Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaş nedeniyle Avrupa’nın tehdit altında olduğunu söyleyen Scholz, bu bağlamda İsveç’in NATO üyeliğini de gündeme getirdi. “Finlandiya’nın yanında İsveç’in de NATO Zirvesi’nde masada yerini alması gerektiğinden çok eminim” diyen Scholz, “Türkiye’de yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Madrid’de geçen yıl hep birlikte kararlaştırdığımız şekilde İsveç’e tam üyelik yolunu açma çağrısında bulunuyorum” ifadesini kullandı. Ukrayna’ya yardımı sürdüreceklerini de yineleyen Scholz, savaş devam ettiği sürece ise Kiev’in NATO üyeliğinin mümkün olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

TEMMUZ BEKLENTİSİ

Başta ABD olmak üzere bazı NATO ülkeleri, İsveç’in 11-12 Temmuz tarihlerinde Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta gerçekleşecek NATO zirvesinde birliğe katılmış olması yönündeki isteklerini bir süredir sürekli olarak gündeme getiriyor. İsveç tarafından son dönemde bu bağlamda sıklıkla açıklamalar gelirken, hafta başında Londra’da bir araya gelen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve ABD’li mevkidaşı Antony Blinken’ın görüşmesinde de konu masaya gelmişti. İsveç, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra tarafsızlık politikasını terk ederek NATO’ya başvurmuş, Türkiye ise terör örgütlerinin bu ülkedeki faaliyetlerini gerekçe göstererek itiraz etmişti. İsveç son olarak Türkiye’nin isteklerini yerine getirmek amacıyla bu ay başında yeni terör yasasını yürürlüğe sokmuştu. (Ahmet KÜLAHÇI/BERLİN) 

FİDAN-BLİNKEN GÖRÜŞMESİNE ATİNA’DA İLGİ BÜYÜK

Yunanistan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Londra’da ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile yaptığı görüşmenin “şifrelerini” çözmeye çalışıyor. Ta Nea gazetesi, iki bakanın karşılıklı iltifatlarda bulunduklarını ve Fidan’ın Amerikalı mevkidaşına “Tony” diye hitap etttiğine dikkat çekerek, ABD’nin Enerji Kaynaklarından Sorumlu Bakan Yardımcısı Geof Pyyat’ın da bu görüşmede hazır bulunduğunu vurguladı. Pyatt 2016-2022 yılları arasında, ABD’nin Atina Büyükelçisi idi. Görev süresince Türk-Yunan anlaşmazlıklarında defalarca Yunan yanlısı açıklamalar yapmıştı. Ayrıca ABD’nin Avrupa’ya silah ve asker sevkıyatı için Dedeağaç limanını kullanması için çaba göstermişti. Kathimerini gazetesi ise “Blinken Türkiye’yi ‘değerli mütetfik’ olarak tanımladı” diye yazdı. (Yorgo KIRBAKİ/ATİNA)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!